Kosovo: U posljednjoj deceniji muževi usmrtili 34 žene

Vijesti 22. nov 201915:36 > 15:44
Anadolija

Više od polovine kosovskih žena ili 54 posto, koje su imale partnera, kažu da su doživjele psihičko, fizičko ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera nakon svoje petnaeste godine, navodi se u istraživanju koje je sprovela Misija OEBS-a na Kosovu.

Istraživanje nazvano “Anketa o dobrobiti i bezbjednosti žena na Kosovu” objavljeno je uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje 16 dana aktivizma, 25. novembra. Skupu je prisustvovao i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Na skupu je rečeno da je samo tokom ove godine na Kosovu prijavljeno 1.700 slučajeva nasilja u porodici.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Braathu izneo je podatak da je na Kosovu 8 posto žena preživelo fizičko ili seksulano nasilje od svojih partnera u poslednjih 12 meseci, dok je jedna od tri žene preživala neku vrstu nasilja od 15. godine starosti. On je naglasio da podaci pokazuju da je nasilje nad ženama globalni problem, te da je u regionu uobičajen.

Prema podacima Policije Kosova, u prvih šest meseci 2019. godine bilo je šest slučajeva ubistva žena, od kojih četiri slučaja kada je muž ubio ženu. U poslednjoj deceniji na Kosovu su ubijene 34 žene od strane muževa”, kazao je ambasador Braathu.

On je naglasio je da ovaj izveštaj pokazuje nisku stopu prijavljivanja i svesti o nasilju. Braathu je kazao da je samo dva procenta žena policiji prijavilo najteži slučaj nasilja koji su doživele od strane sadašnjeg parnetra, te da skoro polovina, odnosno 48 posto, veruje da je nasilje u porodici privatna stvar koja treba da ostane u porodici.

Takođe, anketa pokazuje da je samo trećina žena dobro obaveštena o uslugama koje se pružaju u smislu zaštiet od žrtava porodičnog nasilja.

Predsednik Kosova Hashim Thaçi istakao je da kosovsko društvo treba da bude više osvešćeno kako bi se emancipovale i osnažile žene, jer to znači i emancipaciju celog društva.

Uzorak ispitanika, pitanja, intervjui, otkrili su podatke koji zahtevaju značajnu raspravu i diskusiju u kosovskom društvu. Štaviše, anketa koju objavljujete danas ne samo da utvrđuje situaciju, već traži uzroke, analizira uzroke i posledice i daje preporuke za poboljšanje situacije“, dodao je Thaci.

Poručio je da Kosovu predstoji dug put da bi se obezbedila puna rodna ravnopravnost u kosovskom društvu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad