Šesnaestogodišnjakinja iz Gradiške dobitnica nagrade švedskog dvora

Vijesti 23. nov. 201921:28 > 21:30
Podijeli:
Izvor: Facebook

Šesnaestogodišnja Hanna Varmaz, porijeklom iz Gradiške, dobitnica je pretižne nagrade Anđeo interneta, koju dodjeljuju princ i pinceza Švedske.

Priznanje, koje je princeza Sofija lično dodijelila Hanni u Stokholmu, rezultat je njene borbe protiv mobinga i vršnjačkog masilja.

Motivacioni govor prilikom dodjele priznanja glasio je: „Primjer, podrška i osoba koja je spasila živote. To je nekoliko opisa od mnogih koji su je nominovali za nagradu godine Anđeo interneta. Sa velikom porcijom hrabrosti smjela se je pokazati je jaka i slaba. Pokazala je da su ljudi dovoljni sami sebi kakvi jesu i da pravi problem leži kod onih koji misle drugačije. Kroz te poruke ona je promjenila i spasila živote“.

Hanna je četiri i po godine bila izložena vršnjačkom nasilju, diskriminaciji i fizičkom zlostavljanju.

„U svom tom haosu i svojim mukama je odlučila da počne pisati blog koji je postao kao neki filter za ono kroz šta prolazi. Prvo je mislila da je sama u tome, kasnije joj se pridružilo mnogo druge djece različitih uzrasta koji su u istoj situaciji kao i Hanna“, priča za SeeSrpsku Hannina majka Naida.

Djeca su dijelila svoje priče i i tješili jedni druge.

„Kako je vrijeme odmicalo tako se za Hannu pročulo da piše blog o mobingu i to je ohrabrilo nekako da se počne boriti protiv vršnjačkog nasilja i te djece koja maltretiraju drugu djecu. Nekoliko lokalnih novina je kontaktiralo i pohvalilo njen rad, iako je Hanna sve to vrijeme bila izložena vršnjačkom nasilju“, nastavila je Naida.

Prije mjesec dana Hanna je nominovana od svojih fanova za prestižnu nagradu princa i princeze Švedske, Anđeo interneta. Nakon što je dobila ovo priznanje Hannin rad se nastavlja narednu godinu zajedno sa princom i princezom u zaštiti djece, te u zaustavljanju vrijeđanja i širenja između djece na internetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad