Lavić za N1: Kao da uživamo u tome da se pojavljuju skandalozne vijesti

Vijesti 24. nov 201912:50 > 13:00
N1

Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kazao je danas za N1 da je u Bosni i Hercegovini potrebno iznaći modele za bolji život građana i okrenuti stvari u pozitivnom smjeru.

Komentarišući jučerašnju izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je kazao da ”Srbija mnogo investira u Republiku Srpsku”, ali da ”poštuje teritorijalni integritet BiH”, Lavić je ocijenio da je su loše vijesti u našoj psihologiji.

‘Bojim se da mi u ovoj regiji nismo navikli na dobre vijesti. U našoj psihologiji se privikavamo na loše vijesti i kao da uživamo u tome da se pojavljuju skandalozne vijesti. I onda oko te priče, otvaramo velike priče i nacionalne i etničke emocije. I kad sve to splasne, ostajemo usamljeni u svojoj balkanskoj baruštini sa svojim vođama, liderima i lošim idejama i ideologijama”, ispričao je profesor Lavić za N1.

Potom je dodao da je potrebno primijeniti već izmišljene ideje na poboljšanju života.

‘Nekako bi trebalo okrenuti stvari u pozitivnom smjeru. Bosna, Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Sjeverna Makedonija trebaju iznaći vrijednosti koje će nam pomoći da živimo bolje. Iznaći modele da građanima bude bolje. Te ideje su već izmišljene, samo ih trebamo početi primjenjivati”, naglasio je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jučer da Beograd čini sve što može da bude veoma konstruktivni partner BiH, kao što to čini i sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Upitan šta kaže Srbima koji žele priključenje Republike Srpske Srbiji, Vučić je rekao da Srbija mnogo investira u Republiku Srpsku, ali da priznaje teritorijalni integritet BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad