Dodik: Nema aktiviranja MAP-a!

Vijesti 24. nov. 201913:32 > 13:38
Podijeli:
Izvor: RTRS

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, kazao je danas da je zahvalan partnerima iz bošnjačke političke elite, koji su i prije ovog dokumenta ukazali na to da ako nema volje Srba, neće biti ni članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u. Rekao je da dogovor iz Predsjedništva ne znači aktivaciju MAP-a.

On je kazao da se o ovom dokumentu može razgovarati tek nakon što bude formirano novo Vijeće ministara.

”Ono što smo mi danas uradili i treba to reći, jeste da smo se dogovorili da s koalicionim partnerima pripremimo kompletnu, cjelovitu i opsežnu informaciju vezano za sistem odbrane. I da o tome obavijestimo Narodnu skupštinu. Taj dokument nije aktivan, aktivira se od trenutka kad se izabere Savjet ministara. Tek onda možemo razgovarati o njemu. Za razgovore koje smo imali, opredjeljujuća činjenica bila da je ranije izrađen dokument ANP-a od 150 stranica. Tamo je bilo predviđena i reforma policija. Kvalitetna činjenica, zahvalan sam i na partnerima iz bošnjačke političke elite, koji su i prije ovog dokumenta ukazali na to da ako nema volje Srba, neće biti ni članstva. Potrebna je nova odluka. O tome treba razgovarati kad to bude valjano i javno dostupno. Tada ćemo dostaviti cjelovit uvid u sve i to kao dokaz činjenice da Plan reformi nije suprotan našoj politici vojne neutralnosti”, rekao je Milorad Dodik.

Govorio je i dobroj finansijskoj poziciji u kojoj se RS nalazi.

”Moram da obavijestim javnost da RS neće biti u deficitu i izvršava sve svoje obaveze i neće biti ugroženo pitanje finansiranja likvidnosti u idućoj godini. Saradnja sa Srbijom teče u očekivanoj dinamici. Primarno, u idućim mjesecima radimo na implementaciji politike plata, reformskim zakonima u obrazovanju na pitanju investicija, Republika Srpska će u idućoj godini biti novo gradilište’‘, naglasio je on.

Proširena sjednica Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata održana je danas u Banjaluci.

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad