Položeno cvijeće kod Vječne vatre: Jedan od najbitnijih datuma u historiji BiH

Vijesti 25. nov 201910:19 > 10:25
Anadolija

Brojne delegacije položile su danas cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Između ostalih, cvijeće je položio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kao i predstavnici Kantona Sarajevo.

“25. novembar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. To je dan kada je BiH obnovila i potvrdila svoju državnost. To je dan kada je promoviran princip ravnopravnosti svih naroda i građana koji žive u ovoj zemlji. I danas se borimo za princip ravnopravnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji zemlje. Postoje područja u BiH gdje su ljudi obespravljeni, posebno povratnici, ugrožavaju se njihova prava”, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Smatra da je “na nama da uklonimo tu diskriminaciju i napokon imamo BiH u kojoj će svakom čovjeku biti komotno i u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan”.

“Političari imaju posebnmu odgovornost u realizaciji ovog cilja. Moraju se suzdržavati od zapaljivih izjava. Prije dan ili dva smo čuli izjavu koja otprilike glasi kako je BiH zajednička, a da je Republika Srpska samo Srpska. To, prije svega, nije tačna nego lažna izjava. To je duboko anticivilizacijska izjava, koja opravdava postojeću diskriminaciju prema povratnicima u bh. entitet Republika Srpska. Neka se kane takvih izjava jer to ne može biti put kojim će ići ova zemlja. BiH može ići samo putem osiguranja ravnopravnosti za sve njene ljude jer to je civilizacijski put. Ovo što smo čuli je anticivilizacijski put”, naglasio je Džaferović.

Njegova poruka tim retrogradnim snagama jeste da će “cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda i građana u konačnici pobijediti”.

“Mi se nikada nećemo odreći tog cilja, bit ćemo uporni i strpljivi u borbi za realizaciju tog cilja”, poručio je Džaferović.

U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić – Gradu, na današnji dan prije 76 godina, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad