Nakon hapšenja Osmana Osmanovića očekuje se potez bh. institucija

Vijesti 26. nov 201920:01 > 20:02
N1

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine još nije službeno obavješteno o hapšenju Osmana Osmanovića - državljanina BiH kojemu je na prijedlog Tužilaštva za ratne zločine Srbije, Viši sud u Beogradu jučer odredio pritvor.

Uhapšen je u subotu uveče na graničnom prelazu Sremska Rača zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilinog stanovništva srpske nacionalnosti i ratnih zarobljenika u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću kod Brčkog.

Podnošenje ekstradicione molbe ministra pravde Bosne i Hercegovine zavisi od prijedloga institucije koja eventualno vodi krivični postupak protiv Osmana Osmanovića, naveli su za N1 iz nadležnog ministarstva. Takav prijedlog, a ni službena informacija da je državljanin BiH uhapšen na graničnom prelazu, te da se nalazi u pritvoru u Srbiji – na adresu ove institucije još uvijek nije stigao. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ispituje okolnosti.

“U Tužiteljstvu BiH ima predmet koji se odnosi na navedenu osobu. Nakon što se detaljno ispitaju sve okolnosti i detalji navedenog događaja tj. uhićenja g Osmanovića, poduzet će se dalje aktivnosti u skladu sa zakonom”, navode iz Tužilaštva BiH.

Naredba o sprovođenju istrage donesena je 24. novembra, a predistražne radnje Tužilaštvo u Srbiji sprovodi od 2018. godine. Osmanoviću, bivšem direktoru Trezora Brčko distrikta, Viši sud u Beogradu odredio je pritvor zbog opasnosti od bjekstva i sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

“…tako što je tokom leta 1992. godine u logoru na lokalitetu “Rasadnik” u Gornjem Rahiću, opština Brčko u BiH kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), kasnije Armije RBiH zajedno sa više pripadnika svoje jedinice nanosio povrede telesnog integriteta, mučio, zlostavljao i zastrašivao civilna lica i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske”, naveli su iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

“Uvek postoji razlika u shvatanju određenih stvari između odbrane i tužilaštva. Tužilaštvo smatra da ima slučaj, mi smatramo da nema. Tužilaštvo zasniva slučaj na izjavi navodnog svjedoka koju sačinjava jedna jedina rečenica. U ovom trenutku nisam u poziciji štiteći interes postupka, odnosno prava mog branjenika da iznosim o čemu se radi – ko je izjavio rečenicu i kako glasi”, kazao je Đorđe Dozet, advokat Osmana Osmanovića.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta traži adekvatnu reakciju nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

“Na temelju samo jedne prijave nekih fantomskih svjedoka koji su pretplaćeni u više predmeta, našeg sugrađanina hapsi druga država. Očekujemo i zahtjevamo da državne institucije i da državno Tužilaštvo konačno počne raditi svoj posao – da insistira na poštivanju protokola potpisanih sa Srbijom i zaštiti državljane Bosne i Hercgeovine. Ova država i njena nadležna ministarstva moraju imati snage da poduzmu sve kako bi i ovaj i pretodni slučajevi bili razriješeni na način da se borimo za svoje građane i da im omogućimo, ukoliko su nešto i učinili, da se takvi postupci vode u njihovoj zemlji, u Bosni i Hercegovini”, poručuje Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Slučaj Osmanović nije jedini. Pod sumnjom da je počinio ratni zločin protiv srpskih civila od aprila 1992. godine do kraja 1994. – prošle godine prilikom ulaska u Srbiju uhapšen je i Husein Mujanović. Postupak je u toku. Podsjećamo i na slučaj Jurišić koji je okončan donošenjem oslobađajuće presude u Beogradu 2016. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad