''Maksimalna jačina zemljotresa ovdje je sedam stepeni Richterove skale''

Vijesti 27. nov 201909:31 > 10:30
N1

Vedran Zubić, profesor geografije u jutarnjem programu N1 pojasnio je prirodnu pojavu zemljotresa, kako se javljaju i zbog čega je baš Balkan trusno područje.

“Ovo trusno područje pokazuje da može i tektonika biti trusna, ne samo politika. Tek kad se dogode ovakve stvari vidimo koliko je mikro stvar priča o kvazi politici. To je prirodna pojava, možemo to očekivati, dešava se bili mi na planeti ili ne. Mi ne ginemo od zemljotresa, nego što nam padne plafon na glavu, a za to je kriv ljudski faktor”, rekao je Zubić.

Prostor na kom živimo pripada mediteransko azijskom tektonskom prostoru, jednom od najtrusnijih.

“Tu se događa 10 posto svih svjetskih zemljotresa, najgore je na vatrenom pojasu Pacifika. Sasvim prirodan je proces, tektonski se nalazimo u labilnoj zoni tektonike. Ovo što se dešava je nešto što se može očekivati”, objasnio je profesor Zubić.

Da se zemljotresi ne mogu predvidjeti potvrdio nam je i profesor geografije Vedran Zubić, ali se zna, kako je kazao, potencijal koji neki geografski prostor ima.

“Maksimalna jačina zemljotresa hipotetički ovdje je sedam stepeni Richterove skale, s tim da ona funkcionira geometrijskom progresijom. Znači 6,4 nije malo manji zemljotres od 6,5, on je 100 puta manji. Zemljotres jačine pet po Richteru to je zemljotres jačine bombe na Hirošimi, a zemljotres jačine tri je zemljotres jačine najveće konvencionalne bombe u ratu”, pojasnio je Zubić.

Neadekvatna gradnja pretežno je kriva za razorne posljedice zemljotresa.

“Imamo sistem gradnje cigla na ciglu, mislim da se prije pet milenija više slušala geotektonika nego sada. Skupo ćemo plaćati sve što neadekvatno napravimo iz ekonomske koristi. Koliko će koštati ovaj zemljotres Albaniju? Kada bi obišli javne ustanove u Kantonu Sarajevu ne bi našli nigdje ni u jednoj školi 100 litara vode i 200 suhih obroka koje bi potencijalno mogli imati, zatim kako funkcioniraju protivpožarne stepenice, kakvi su izlazi, hajmo vidjeti gdje se ljudi sve parkiraju, ne može Hitna prići, vatrogasci. Ima puno do nas. Kad smo kod urbane gradnje – na paraklaznim, dijaklaznim elementima praviti zgrade od 15, 20 spratova je ludost”, ukazao je Zubić.

Profesor geografije Vedran Zubić potrudio se da u studiju N1 slikovito i na karti prikaže na koji način funkcionišu zemljotresi.

“Tektonska ploča koja je kriva za ovo sve zove se Afrička jer ona gura Jadransku tektonsku ploču koja se podvlači ispod Balkanskog i Apeninskog poluotoka. To je jedan veliki geotektonski prostor koji možemo crtati sve od Grmeča do Drača. Kada je u pitanju BiH postoji niz paraklaznih elemenata bitnih za tektoniku BiH. To je zona od Kozare do Spreče gdje su gradovi kao Banjaluka, Doboj, Tuzla. Druga bitna regija je Grmeč – Zelengora, tu se nalazi druga zona diskontinuiteta. Možemo reći i šta se dešava na Majevici koja kao tektonska planina se izdiže, Tuzlaci su se dobro isprepadali ovog ljeta jer je balansiralo zemljište.”

Naglasio je kako se seizmološki val klacka, te da sve mora da se nivelira i smiri kako bi zemljotresi prestali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad