Svjedočenje državljanke BiH o potresu u Albaniji: Jezivo da niko ne zna gdje ste

Vijesti 27. nov 201909:46 > 11:53
N1

Novinarka Ana Kotur Erkić, državljanka Bosne i Hercegovine u vrijeme jučerašnjeg zemljotresa bila je u Tirani. Za N1 ispričala je kako je sve izgledalo, kako se osjećala, te kako je postupila obzirom da se našla u stranoj zemlji usred prirodne nepogode.

Na svom Twitter profilu Ana je napisala “koga je zemljotres u Tirani probudio ni pakao mu neće teško pasti”, a za N1 je ispričala i kako je to prošlo:

“Mi smo prva dva udara koja su se desila ranije prespavali. Nismo bili svjesni dešavanja dok nije počeo taj glavni udar od 6,4 stepena, negdje prije četiri ujutru. Ekipa sa kojom sam bila je bila smještena u zgradi sa 21 spratom. Bili smo smješteni između osmog i 14og sprata i to je bilo jezivo kad je počelo podrhtavanje. Bilo je blokirano u jednom momentu sve putem čega možemo sići na niže spratove i liftovi i stepenice. Nekoliko sekundi smo bili blokirani.”

Kada su uspjeli da siđu u hol hotela, kako je kazala, zatekla je ljude u bade mantilima, kao i one koji ulicom bježe protjerani iz domova:

“Spavali su i bili su uznevjereni. Ono što je bilo jezivo mimo toga je da se stvorila masa ljudi ispred svih zgrada. U jednom trenutku su puste ulice, u drugom imate ljude koji bježe iz svojih domova. Najgore što podrhtavanje nije stalo jučerašnji dan čitav. Mira nije bilo juče, bili su potresi na svakih sat.”

No, kako se ponašati u trenutku prirode nepogode ukoliko se nađete u nepoznatoj državi:

“Mi nemamo ambasadu u Albaniji, ali imamo počasnog konzula. Mogu da pohvalim reakciju mojih kolega iz organizacije osoba sa invaliditetom koji su non stop bili na liniji sa institucijama prateći situaciju. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i kabinet člana Predsjedništva Milorada Dodika je odmah reagovao po prijemu informacija. Niko nije imao informaciju koliko je državljana BiH u Tirani, mi smo pokušali prikupiti neke podatke jer jezivo je razmišljati na način da niko nema evidenciju gdje ste, nigdje niste zabilježeni i da će neko odreagovati. Podrška je značila”, kazala je ona.

Zemljotres, jačine 6,4 Richterove skale i niz jačih i slabijih zemljotresa pogodili su Albaniju u noći sa ponedjeljka na utorak, veliki je broj mrtvih kao i povrijeđenih, srušene su najmanje dvije zgrade, a mnogi Dračani spavali su sinoć u svojim automobilima iz straha od novih zemljotresa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad