Crnadak o dogovoru: Neko je smislio tako mračnu, zaostalu ideju

Vijesti 27. nov. 201917:57 > 17:57
Podijeli:
Izvor: N1

Dobro je što je dogovor postignut, ali nije dobro što nije kazano kako se to desilo. To je jedan poguban pristup, kazao je za N1 ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak koji je u Danu uživo komentarisao niz tema.

Kako gledate na dogovor koji su napravili u Predsjedništvu BiH? Imate li informaciju o tome što je dogovoreno?

Ne mogu reći mnogo više od onog što smo rekli prethodnih dana. Neko je smislio tako mračnu, zaostalu ideju da se dogovor, sa kojim je završena ova agonija, stavi u sef i da se sakrije od građana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Dobro je što je dogovor postignut, ali nije dobro što nije kazano kako se to desilo. To je jedan poguban pristup. Ne želim da komentarišem sadržaj teksta jer šta god da piše unutra u ovom trenutku to nije toliki problem koliko je opasno po demokratiju što je sporazum sakriven.

Da li vam je žao što više nećete biti šef bh. diplomacije?

Smatram da su to (dogovor) trebali uraditi još prije godinu dana. Ne bih želio da ostane utisak da je ovo nešto za čim treba žaliti. Spreman sam za drugu fazu gdje ćemo biti jasna opozicija. Ko je god čitao izvještaj OSCE-a mogao je vidjeti da SNSD nije pobijedio na izborima, nego ih je oteo. Što se mene tiče lično nema za čim žaliti. Trudio sam se da radim najbolje. Također, trudio sam se da predstavljam Republiku Srpsku i srpski narod u Vijeću ministara najbolje što mogu.

Da li Vi znate šta piše u dokumentu?

Budući da je zaključan u sefu, kako bih znao…

Gospodin Žunić iz SNSD-a tvrdi da ste i Vi, odnosno vaša stranka, jednako krivi za put BiH ka NATO-u. On također tvrdi da je Mladen Ivanić, tadašnji član Predsjedništva, potpisao Strategiju spoljne politike BiH u kojoj je mimo rezolucije o neutralnosti NSRS navedeno da je NATO opredjeljenje BiH.

U Strategiji spoljne politike piše da će se odnos BiH i NATO-a odvijati u okvirima partnerstva. Nigdje se u
Strategiji niti jednom rečenicom ne spominje članstvo. Strategija je donesena zajedničkom odlukom Izetbegovića, Čovića i Ivanića. Podsjećam da je Nebojša Radmanović 2009. pisao generalnom sekretaru NATO-a kojeg je molio da se Bosna i Hercegovina što prije primu u članstvo u NATO. Mislim da gospodin Žunić nije najbolje razumio.

Kakvo je Vaše mišljenje o mandataru Zoranu Tegeltiji?

Mi smo protiv ovog rješenja. Vidjeli ste jučer kako je i sam sastanak Komisije pokazao da smo u pravu. Najveći problem sa Tegeltijom je što je on jučer odmah kazao kako će se zalagati za veću stopu PDV-a. To nije dobro i predstavljalo bi dodatno opterećenje za ljude u ovo zemlji. Druga stvar koja je neprihvatljiva je izjava Tegeltije da zaključci i odluke NSRS-a obavezuju samo institucije Republike Srpske. Ne može na tako jedan direktan i arogantan način odbaciti NSRS kao najvažniju instituciju Republike Srpske. Treća stvar koju smo zamjerili to što ulazi u jedan teren potpuno nepripremljen i nema vlastiti stav kada je saradnja sa NATO-om.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad