Crnadak o imenovanju Mlinarević: Pokušavaju me uvući u politički sudar

Vijesti 27. nov. 201918:27 > 18:28
Podijeli:
Izvor: N1

Mene pokušavaju uvući u politički sudar u Federaciji BiH. U ovom slučaju sam se ponašao kao što radim od prvog dana - potpuno profesionalno i nepristrasno, kazao je u Danu uživo ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorice Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj Martine Mlinarević zatražio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Zamjenik ministra je dopis Upravnom inspektoratu Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi, saopšteno je iz MVP-a BiH.

VEZANa VIJEST

Kako komentarišete ovaj slučaj?

Mene pokušavaju uvući u politički sudar u Federaciji BiH. U ovom slučaju sam se ponašao kao što radim od prvog dana – potpuno profesionalno i nepristrasno. Ustavna nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine je da imenuje ambasadore. Kada su oni to uradili, sva tri člana su glasala za ovo rješenje, Ministarstvo vanjskih
poslova je uradilo svoj dio poslao. Ambasador je dobio agreman.

Mi smo postupili u skladu sa onim što je posao Ministarstva. Činjenica je da je po pitanju stručne spreme novog ambasadora postojala kolizija sa onim što piše u Pravilniku. Mi smo o tome sačinili zabilješku koja je dostavljana Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ali to nije mogao biti razlog da mi usporavamo ili zaustavljamo Predsjedništvo u vršenju svoje ustavne obaveze. To bi bilo krivično djelo.

Istina je da je zamjenik ministra Brkić imao dileme oko toga kako će se obračunavati plata. On ima pravo da uputi poziv inspektoratu Ministarstva pravde da izvrši određene provjere.

Kada i ako bude te inspekcije sve službe Ministarstvo vanjskih poslova BiH, uključujući i moj kabinet, bit će potpuno na raspolaganju da se izvrši uvid.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad