Šta se propovijeda u džematu Dubnica?

Vijesti 29. apr 201517:12 > 17:15
N1

Pripadnici selefijske zajednice iz Gornje Dubnice kod Kalesije ogradili su se od čina Nerdina Ibrića. Rekli su de je zgrada njihovog mesdžida otvorena za sve koji žele doći, tako da je tu nekoliko puta došao i Ibrić.

Selefije su rekle da nemaju nikakve veze sa odlaskom na sirijska ratišta te da su često bespotrebno u žiži javnosti. Okolni mještani Dubnice rekli su nam da sa selefijama do sada nisu imali nikakvih problema te da imaju korektne komšijske odnose.

Fetiju Salihovića, 75-godišnjeg pripadnike selefijske zajednice iz Gornje Dubice, našla je ekipa N1 u šumi kako sakuplja drva. Rodom je iz Nezuka. Priča nam kako ga ne zanima politika niti bilo kakva dešavanja van naselja jer želi samo da živi mirnim životom sa svojom ženom.

“Nepismen sam, ne razumijem se u politiku, ja ne znam ništa. Mene ne zanima ništa. Ja sam ovdje došao sa ženom samo radi Allaha da obavimo još koji namaz dok smo živi i ništa više”, tvrdi Salihović.

U razgovoru sa selefijama, rekli su nam da su nekoliko puta vidjeli na namazu Nerdina Ibrića koji je odgovoran za napad na policijsku stanicu u Zvorniku. Vrlo kratku su prokometarisali da nisu povezani sa tim događajem kao niti sa odlascima na strana ratišta.

“Iz ovog sela svakome je poznato da mi ne podržavamo nikakve odlaske niti imamo išta sa ovim Ibrićem koji je tri četiri puta tu došao kao što i svako može doći. Ne podržavamo ovo, i ovo osuđujemo i završen posao”, ističe Samid Šehić, mještanin u Dubnici.

Više u prilogu Nataše Tadić.