Zapovjednica NATO štaba u BiH za N1: Ideja je da ANP obuhvati cijelu vlast

Vijesti 29. nov 201915:15 > 16:53
N1

Zapovjednica NATO štaba u BiH, Marti J. Bissell, za N1 je kazala da je NATO-u veoma drago što će se vlast u BiH napokon formirati. Ona je u svom posljednjem TV intervjuu prije napuštanja BiH rekla da NATO štab ima izuzetno dobre odnose sa ljudima u BiH koji šalju dokumente programskih reformi, podsjetivši da taj pakt i BiH imaju već 15 godina saradnje.

Bissell je rekla da ne može komentarisati dokument Program reformi BiH kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH i koji će poslati u Brisel, ali…

“Znamo da imamo izuzetne odnose sa ljudima koji inače pišu te dokumente. Radili smo s njima kroz program IPAP reformi, na osnovu tih reformi vidimo to kao nastavak reformi koje već radimo”, rekla je Bissell.

“Iako se čini da se o njemu mnogo govori u medijima, iz perspektive NATO-a mi očekujemo da ćemo nadograđivati reforme koje radimo i da ćemo poboljšati naše odnose sa BiH”, kazala je.

Ona je za N1 podsjetila na opće elemente Prvog godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

“Dakle, generalno, ANP proširuje ono što se zapravo radi kroz reformski proces. Fokusirali su se samo na sigurnosno-odbrambeni aspekt. Ideja je da ANP u konceptu obuhvati cijelu vlast da bi se poboljšale ekonomske, političke i pravne reforme. Samim time postaje sveobuhvatan vladin pristup, a ne samo pristup vojske ili sigurnosno-odbrambenog sektora”, poručuje gošća N1.

Pojasnila je kako ANP može pokriti mnoge stvari van vojnog sektora.

“Ponovo kažem, ne mislim da NATO toliko brine – mi želimo da vidimo kontinuirane reforme koje će poboljšati demokratske procese, zaštitit prava svih pojedinaca – sve one stvari koje svaka perspektivna zemlja želi vidjeti”, rekla je Marti J. Bissell.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad