"Svi koji žele ekstra profit trguju s hranom, zato je ona jako skupa u BiH"

N1

Svaka kupovina predstavlja izazov, kupiti povoljno i kvalitetno, pri tom ne nasjesti na marketinške trikove prodajnih lanaca.

Zabilježena tzv. puzajuća poskupljanja, građani kažu, najbolje osjete na kraju mjeseca kada svedu račune. Poručuju – rast cijena se ne može pratiti ni kada je hljeb u pitanju.

Evo šta kađu građani o poskupljenjima:

“Osjetim i na kvalitetu i na gramaži, ostane im cijena ista, ali smanje gramažu, ili u pakovanju, stalno cijene rastu, a mi to i ne primjećujemo tako drastično”;

“Zbunjuju nas cijene, prije je bio tepsijaš i štruca, a sada ima sto vrsta i sto vrsta cijena, tako da se gubimo, a pogotovo u kilaži, što je manja kilaža skuplji je hljeb”.

No briga o visini cijena nije se mogla osjetiti jučer, kada je glavni grad BiH bio praktično blokiran zbog sniženja.

Iz skoro svakog izloga gdje se prodaje tekstil, obuća, odjeća, posuđe veliki poziv: U toku je rasprodaja! Iz onih gdje se prodaje hrana, tek stidljivo-poneki proizvod je na sniženju.

A cijene osnovnih životnih namirnica na sniženju su neznatno manje od uobičajnih. Po jednom proizvodu moguće je uštediti tek nekoliko desetina feninga.

“Izdaci za hranu za jednu prosječnu obitelj iznose jednu prosječnu platu. Svi oni koji žele ostvariti ekstra profit oni trguju sa hranom i zbog toga je hrana jako skupa u BiH”, poručio je Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Prema proračunu Sindikata u FBiH četveročlana porodica na hranu mjesečno izdvoji 827KM, a ukupna vrijednost sindikalne korpe je 1978KM. u RS od 1912KM, koliko iznosi potrošačka korpa, procjena je da se na hranu izdvoji 706 KM.

“Zabrinjava da se konstantno pokrivenost potrošačke korpe prosječnom platom, kreće od nekih 42, do 46% Što znači da u ovom trenutku dvije neke prosječne plate ne mogu pokriti potrošačku korpu”, kazala je Lejla Čaušević Sućeska iz Saveza samostalnih sindikata.

Prema podacima zavoda za statistiku, proječna plata u FBiH iznosi nešto više od 930KM, a u RS 910KM. Sindikat procjenjuje da preko 60% zaposlenih prima platu koja je manja od prosječne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad