Sve spremno za početak zimske sezone, ovo su cijene noćenja na bh. planinama

N1

Praznična atmosfera i otvaranje zimske sezone na bh planinama tek se očekuje. No, prvi ovogodinji snijeg otvorio je sezonu prije sezone. Veliki broj građana iskoristio je vikend za odmor na nekoj od olimpijskih ljepotica. Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke, dok čekaju prave snježne oborine. Kažu, sve je spremno za zvanični početak sezone i dolazak velikog broja turista.

Za Haruna i njegovog, kako kaže-brata Bibija, bilo je dovoljno da prvi snijeg padne, i zimska sezona je počela. I dok Harun planira stati na skije, Bibi uči kako da hoda po snijegu.

“On je bio prošle godine, sa par mjeseci je dolazio, ovo je prvi put, spoznaje snijeg. A Harun već voli snijeg, jedva je čekao da padne. Čim je malo počelo da pada da se bijeli, idemo na planinu. Harun će ove godine da skija.”

Još uvijek nema na Bjelašnici dovoljno snijega za skijanje. No sankaše ništa nije moglo spriječiti da naoprave svoj prvi ovogodišnji spust.

Među njima su i prijateljice Naida i Amila.

N1: Nakon koliko vremena ste sjele na sanke? “Nakon 20 godina.”
N1: Kako ste se odlučile? “Djeca se sankaju, vidimo da su srećni, i onda smo i mi odlučile. Predobro je, predobro je. Pogriješićete ako ne probate”, kazale su nam.

Posjećena staza, a još posjećeniji ugostiteljski objekti. Veliki broj Sarajlija iskoristio je vikend za ručak na planini.

A turiste su dočekali i trgovci, prodaju se isključivo domaći proizvodi. Ručno pletene čarape, kape, šalovi. Može se kupiti i domaći ajvar, džemovi, te različite vrste sokova.

“Borovnica, naš sok isto, on je 100% prirodni, čista borovnica, nije plantažna, nego šumska naša”, rekao nam je trgovac Velija Čavrk.

Turistički radnici tek čekaju pravu “navalu”. Prve velike grupe turista očekuju od 15. decembra. No već sada je spremno više hiljada ležajeva. I ne samo na Bjelašnici. Ista slika je i na drugim bh planinama.

“Trenutno nam je popunjen smještaj, konkretno od 25. decembra do 23. januara, s tim da za period Nove Godine još uvijek imamo par slobodnih mjesta i primamo rezervacije. Što se tiče predstojeće sezone, zadovoljni smo, imamo dosta stalnih gostiju”, ispričala je Nejra Turudija, turistička radnica.

Noćenje na Bjelašnici košta od nekoliko desetina, do nekoliko stotina KM. Za približno isto novaca može noćiti i na Jahorini, gdje trebate izdvojiti od 62 do 313 KM. Na Vlašiću nešto niža početena cijena 49KM, te nešto viša ona najveća 352KM. No, mnogi ovaj pogled i svjež vazduh nemaju cijenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad