Počele pripreme za proslavu neustavnog dana Republike Srpske

Vijesti 02. dec 201912:13 > 12:22
N1

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao danu RS, srpski politički počeli su pripreme za njegovu proslavu.

Iz kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović su saopćili da će danas predsjedavati “prvoj sjednici Organizacionog odbora za proslavu Dana RS – 9. januara“.

Bošnjački predstavnici u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao dana RS.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao dan RS predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

Odluka o neustavnosti 9. januara, dana RS prije nekoliko mjeseci je stupila na snagu.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad