Dodik: U BiH nema pomirenja

Vijesti 03. dec 201907:02 > 07:04
Srna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je sinoć da "u BiH može da bude održiv jedino entitet Republika Srpska i da nikada neće postojati Republika Bosna i Hercegovina".

Dodik je istakao da “BiH ostaje problem”, da tu “nema pomirenja”, kao i da “muslimani žele cijelu zemlju za sebe, te da se pokušava nametnuti da su Srbi krivi za sve”.

“Zato je BiH nikakva zemlja, mi se od nje na neki način odričemo u nekom smislu, nju svojataju muslimani. Muslimani efektivno kontrolišu 25 posto teritorije i to mogu da kažu da je njihovo”, rekao je Dodik za TV Happy.

Dodik je dodao da “oni neće odustati od tog svojatanja”, ali je napomenuo da znatan dio Federacije BiH pripada Srbima.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da je Republika Srpska odmah nakon izbora prošle godine formirala vlast, za razliku od Federacije BiH i nivoa države.

On je naglasio da “Bošnjaci nisu htjeli da se odreknu Mirka Šarovića /SDS/ i Mladena Ivanića /PDP/, koje je lider SDA Bakir Izetbegović uzeo kao manjinsku grupu i manipulisao njima protekle četiri godine i bili su centar protiv Republike Srpske”.

“Prethodne četiri godine mi smo se u suštini borili samo sa njima, kao što su htjeli da centralizuju odlučivanje za EU”, naveo je Dodik i kazao da “najveći dio ustavnih nadležnosti za evropska pitanja ima RS, 72 posto, dok je na državnom nivou to 12 posto”.

Prema njegovim riječima, sve se činilo da se vremenom centar odlučivanja prebaci na BiH.

Dodik je naglasio da su Srbi skloni da budu historijski naivni i da prave historijske greške i da donesu odluke koje ih kasnije koštaju mnogo.

“Ono što je najgore u Bosni i Hercegovini, jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle. Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH, ona je formirana da bude nezavisna država”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je entitet RS “svoju nezavisnost branio u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku”.

Mi smo naučili da bez države nema slobode”, istakao je Dodik.

On je dodao da Srbija i RS zajednički obilježavaju neke historijske datume, kao što je stradanje u Jasenovcu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad