Sloboda medija: BiH na 107. poziciji

Vijesti 30. apr 201507:09 > 07:12
morgueFile

BiH je u izvještaju organizacije Freedom House o slobodi medija u 2014. godini zauzela 107. mjesto od 199 zemalja i nalazi se u grupi djelimično slobodnih zemalja.

Najbolje plasirana država regiona je Slovenija, koja je zauzela 41. mjesto i svrstana je u grupu slobodnih zemalja, dok su sve ostale djelimično slobodne.

Prema izvještaju Freedom Housea, Crna Gora je zauzela 78. poziciju, Hrvatska i Srbija 80, Albanija i Kosovo 97, a Makedonija 125.

U izvještaju se ocjenjuje da veliki broj zemalja na zapadnom Balkanu i dalje pokazuje zabrinjavajući obrazac kršenja slobode medija u 2014. godini.

“Te medijske sredine imaju više zajedničkih problema – tužbe za klevetu i uvredu koje podnose političari i privrednici prijete da uguše kritičko izvještavanje, provladina pristrasnost kada su u pitanju javni emiteri, pritisak na uredništva od strane političkih lidera i privatnih vlasnika vodi u autocenzuru, uznemiravanja, a napadi na novinare prolaze nekažnjeno”, navodi se u izvještaju.

Od zemalja regiona svoju poziciju najviše je pogoršala Makedonija i to za deset mjesta, ali i Srbija.

U izvještaju se precizira da je od 199 zemalja, 63 ocijenjeno kao slobodno, 71 kao djelimično slobodno i 65 kao neslobodno.

Najgore ocijenjeni su Bjelorusija, Krim, Iran, Sjeverna Koreja, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan, dok su najslobodnije zemlje Norveška, Švedska, Finska, Holandija, Danska, Švicarska i Luksemburg.

Posljednji izvještaj Freedom Housea rađen je na osnovu analiza 23 mjerila u vezi sa zakonodavnim, političkim u ekonomskim okvirom zemalja.