Marjanović i Jakupović o rezultatima PISA testiranja za BiH: To je očekivano

Vijesti 03. dec 201910:00 > 10:04
N1

O problemu u obrazovanju za Novi dan govorili su Damir Marjanović, koji je nakon napuštanja Kluba Naše stranke dio parlamentarne grupe sa zastupnikom Damirom Nikšićem, bivšim članom Kluba SDP-a i Vedran Jakupović, zastupnik stranke Narod i pravda.

Gospodine Marjanović, koji su razlozi napuštanja Naše stranke?

Marjanović: Prije svakog poteza treba dobro razmisliti. Nije to veliko iznenađenje. To nisu nikakve ostavke, kako neki kažu, to je prekompozicija. Postoje obećanja koja smo dali u proteklom periodu i postoji osjećaj da je moglo bolje. Ne ostajem u Našoj stranci, ali ostajem u skupštinskoj većini.

Mene je jako obradovalo saopštenje Kantonalnog odbora Naše stranke koje je bilo jako lijepo. Dobro smo sarađivali. Imao sam određena neslaganja sa menadžmentom Naše stranke i mislim da smo svi odahnuli. Sada se moramo fokusirati na obećanja.

Zašto se niste slagali?

Marjanović: Normalno je da imate određene ciljeve i moje mišljenje je da smo većinu glasova dobili zbog obrazovanja. Uticaj Naše stranke, po meni, nije bio dovoljan za rješavanje pitanja obrazovanja. Mislim da je predsjedništvo Naše stranke fokus dalo na nešto drugo.

Da li je to sada šestorka ili sedmorka?

Jakupović: U principu je šest stranaka i jedna parlamentarna grupa od dva Damira (Nikšić i Marjanović). Bitno je da neće biti nekih prekompozicija, prelazaka, prelijetanja…vjerujem da nastavljamo na istom kolosijeku.

Bilo je priča da je neslaganje nastalo zato što niste postali ministar obrazovanja?

Marjanović: Što volim te priče. Ja nisam htio biti ministar obrazovanja.

Jakupović: Oko obrazovanja se lome koplja. Narod i pravda su insistirali na obrazovanju. To ministarstvo je uvijek bilo “problematično”, posebno u Kantonu Sarajevo. Mnogo je priče o nebitnim stvarima, fokus treba staviti na obrazovanje.

Marjanović: Ministrica obrazovanja Bogunić je imala potpunu podršku Komsije za obrazovanje. Mogu tvrditi da je svaki put kada je ministrica planirala neke stvari imala našu bezrezervnu podršku. Obrazovanje je prioritet Kantona Sarajevo u narednih 10 godina. Mi stalno ubjeđujemo ljude da se novac mora vratiti u obrazovanje. Mogu razumiti ministricu Bogunić, prevelik je pritisak na obrazovanju. To je jedino ministarstvo koje radi sa 46 posto kapaciteta.

Da li sarađujete sa opozicijom kada je riječ o obrazovanju?

Marjanović: Iskreno, sarađujemo. Čak smo prihvatili neke prijedloge opozicione SDA.

Gospodine Jakupović, kazali ste da je ministrica Bogunić “do jednog dijela imala podršku Naroda i pravde”?

Jakupović: Ostavili smo je da završi neke stvari koje je obećala. Nadam se da ćemo imati smjenu vrlo brzo i da se stvari postave na pravi način. Nemamo s njom skoro nikakav odnos. Ne dolazi na Skupštinu, jel’ na nekom bolovanju…

Bosna i Hercegovina je na PISA testiranju, u kojem se ocjenjuje efikasnost obrazovnih sistema, zauzela 62. mjesto, a na listi je bilo rangirano 79 država. Vaš komentar?

Marjanović: To je očekivano. To nije testiranje 15-godišnjaka, to je testiranje obrazovnog sistema. Ako je to konkretan rezultat – nije iznenađenje i vrlo je jasno zašto je reforma obrazovanja generacijski projekat. To je prioritet.

Jakupović: Očekivao sam ovakav rezultat. Mi imamo prosjek ocjena u osnovnoj školi 4,8 – ispada da su svi odlični.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad