Vida Sreta Žuljević isplela je stotinu unikatnih lutki kako bi pomogla djeci

N1

Penzionisana prosvjetna radnica iz Mostara Vida Sreta Žuljević za deset mjeseci isheklala je stotinu unikatnih lutki. Lutke će izložiti večeras na prodajno-donatorskoj izložbi, a sav prihod od prodaje odlučila je donirati Multietničkom inkluzivnom vrtiću „Sunčani most“ kao podrška za nastavak besplatnog boravka u vrtiću za sedmero djece koja dolaze iz porodica koje su u potrebi.

Vida Sreta vrši posljednje pripreme u svom domu za donatorsku veče. Lutke na kojima je vrijedno radila posljednjih deset mjeseci pakuje u ukrasni papir kako bi cjelokupan dojam bio na zavidnom nivou, te kako bi privukla što veći broj kupaca i obradovala djecu inkluzivnog vrtića „Sunčani most“.

“Izbor je pao na ovaj vrtić zato što oni udomljavaju i brinu o djeci iz socio-ekonomski ugroženih familija koje ne mogu platiti vrtić i pošto znam za sedmero djece koja su u toj situaciji, zaključila sam da mogu prodati lutke i donirati novac i tako pomoći”, kazala je Sreta Žuljević.

Igla i vunica njeno su glavno oružje, a uz kombinaciju sa pamučnim koncem i dugmićima nastaju predivne kolekcije različitih crtanih likova. Proces je to koji oduzima mnogo vremena, priča, međutim kako bi sve stigla, svaki mjesec plela je po deset lutki:

“Zarekla sam se da ću do decembra isplesti stotinu lutki i onda ih prodati, pa koliko se zaradi, zaradi. Sve je njihovo i to je moj doprinos za djecu Mostara.”

Heklanjem lutki počela se baviti još u ranom djetinjstvu. Prisjeća se da je prvu, od kukuruzne svile, uz bakinu pomoć isheklala davne 1959 godine:

“Tad smo vezali vunicom mašnice, olovkom crtali lice i tako. Moja baka je bila jako darovita.”

No ništa ovo, kaže, ne bi bilo moguće bez nesebične podrške supruga.

“Ja sam nju upoznao u vrtiću dok je radila s djecom i od početka je težila tom cilju i ostvarila je to kroz Baku Pričalicu, a ovo je bio njen cilj koji je željela ostvariti kroz godinu dana da pomogne djeci koja nemaju i koja se možda nisu mogla igrati ni sa krpenim lutkama”, rekao je njen muž Vanja Žuljević.

Pored ovih lutki, zajedno je s djecom i unucima svojih prijatelja pripremila i zbirku pjesama o lutkama, koju su djeca sama napisala i ilustrirala. Autori pjesma i ilustracija su djeca iz Slovenije, SAD-a, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad