Rinat Kevrić pobjeđuje, njegova borba nadahnjuje

Vijesti 03. dec 201916:46 > 18:41
N1

Rinat Kevrić stipendista je fondacije "Izvor Nade" koja mu je, kako kaže, pomogla da se suoči s vlastitim invaliditetom. Nakon što je imao moždani udar, morao je naučiti život ispočetka. Njegova priča u fokus stavlja ljudsku borbu za bolje sutra.

Prije sedam godina, iznenada, nakon svakodnevnih aktivnosti, ovaj mladi momak, imao je moždani udar. U bolnici je proveo 99 dana, nakon čega je uslijedio oporavak, kućno liječenje, prema vlastitom nahođenju.

“Prvih mjesec dana, nakon izlaska iz bolnice samo sam ležao. Čekao sam da se nešto desi. Čekao sam, ma proće ovo, moja noga, nije to toliko strašno, proće i noga i ruka, ali poslije mjesec dana skontao sam da se ništa neće desiti samo od sebe”, kaže on.

Rinat kaže da ne može odrediti tačan trenutak u kojem je postao svjestan svojih poteškoća. Tek nakon četiri godine skupio je hrabrosti da izađe iz kuće. Naučio je ponovo pričati, hodati, jesti, čitati.

“Ja imam problem sa invaliditetom i kada spavam, dok se okrećem pogužvam posteljinu. Kada idem da se tuširam, padam u kadi, kada sam gladan pokušam nešto da skuvam, pa često puta i ostanem gladan, ne uspije mi, tako da je to teško, ali ja sam navikao na to”, priča nam Rinat.

Na fizičke poteškoće se navikao. No, teško mu pada suočavanje sa raznim komentarima okoline. Pitanja i postupci ljudi sa kojima se susreće, a pogotovo prijatelja:

“Niko me baš više ne zove ‘e hajde da se vidimo, poželio sam te’, ustvari jedan drug, mogu reći, od prvog do posljednjeg dana, čak i kada sam išao negdje, uvijek je dolazio da me posjeti.”

Stepenicama, nepropisno parkiranim automobilima, barijerama na ulici, kaže ne može ništa. Radije se smije. Svojom pozitivnom energijom, vlastitim iskustvom, znanjem i humorom ruši barijere, ali one u ljudskim glavama.

“Bilo je dana kada sam mislio, jednostavno ne mogu dalje. Pa nekako dođe novi dan, pa pomislite neću zbog jednog lošeg dana sve odbaciti. Tako sam ja razmišljao, da sam jednostavno mlad da bih se predao”, riječi su ovog momka.

Rinat danas ima 36 godina. Ponovo je upisao fakultet. Student je druge godine Fakulteta političkih nauka. Kroz aktivizam i konferencije pomaže drugim mladim ljudima da prihvate svoj invaliditet. Njegova borba inspiracija je mnogima. Vedrog lica, nasmijan i veseo plovi kroz novi život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad