Usvojen set zaključaka o zbrinjavanju osoba sa intelektualnim poteškoćama

Vijesti 04. dec 201920:27 > 20:34
N1

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas je, nakon rasprave tokom tematske sjednice o situaciji u zavodima za zbrinjavanje osoba sa intelektualnim poteškoćama u FBiH, usvojio set zaključaka kojima je prvenstveno naloženo mjerodavnim tijelima da nastave sa istražnim radnjama o nehumanom i etički neprihvatljivom postupanju sa štićenicima.

Tokom sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma, kojoj su prisustvovali i predstavnici roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, naloženo je da bude nastavljena istraga o postojanju koruptivnih radnji i krivičnih djela počinjenih različitim oblicima zloupotrebe službenog položaja.

Federalna Vlada zadužena je da pripremi Parlamentu FBiH i dostavi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o o preuzimanju prava i obaveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite FBiH u dijelu koji se tiče organa upravljanja i rukovođenja.

Ova tematska sjednica sazvana je nakon šokantnih informacija o stanju u pazarićkom zavodu, koje su u javnost iznijeli, prvo direktor Redžep Salić 11. septembra ustvrdivši da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao malverzacije, kriminal prethodne uprave, čija su posljedica loši uvjeti za štićenike, a potom 20. novembra zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objavom snimaka i fotografija o djeci štićenicima vezanih ruku ili svezane noge za namještaj.

Te informacije su izazvali bujicu negodovanja u javnosti, a uznemirujući snimci i proteste građana.

U međuvremenu je Federalna vlada dala saglasnost za smjenu Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, kao i direktora Redžepa Salića kojeg je jučer smijenio Upravni odbor, a on danas, na sjednici Predstavničkog doma, rekao da su se za smjenu založili ljudi koji žele ušutkati njegov govor o kriminalu.

Na današnjoj sjednici Doma su zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) pozvali njihovog stranačkog kolegu, federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču, da podnese ostavku iz moralnih razloga jer je, kako su izjavili, znao za kriminal prijašnje uprave pazarićkog zavoda.

Nezvanično, pripremljen je i prijedlog da se Redžep Salić, također kadar SBB-a, vrati na poziciju direktora jer je on heroj koji je prvi iznio u javnost šokantne detalje, kako je navedeno iz zastupničkog kluba ove stranke.

Članovi SBB-a su pozvali i zastupnicu Naše stranke Sabinu Ćudić da na današnjoj sjednici odgovori na pitanja: kada su nastali uznemirujući snimci koje je objelodanila, ko ih je načinio i ko ih je njoj dao.

Zastupnik Hamdija Abdić predložio je da članovi Parlamenta odvoje po jednu plaću, a najmanje 1.000 KM, za nabavku potrepština štićenicima Zavoda, što neki od prisutnih roditelja djece štićenika ne žele prihvatiti, prema njihovim nezvaničnim reakcijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad