Avdić i Perić o hapšenju Fatiha Keskina u BiH: Šta slijedi?

Vijesti 05. dec 201909:06 > 09:09
N1

Izvještaj višeg nezavisnog pravnog eksperta EU Reinharda Priebea o stanju u bh. pravosuđu razmatra se na sjednici Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Briselu.

O stanju u pravosuđu u BiH za Novi dan govorili su sudija Suda BiH Branko Perić i novinar magazina ”Žurnal” Avdo Avdić.

Na početku razgovora, Avdić je prokomentarisao slučaj hapšenja turskog državljanina Fatiha Keskina u Bihaću i ”misteriju” koja je ovaj događaj pratila.

”Znam to da su njemu turske vlasti poništile dokumente i znam da je turski predsjednik, kad je bio u BiH, tražio da mu isporuče Gulenovce ili pripadnike tzv. terorističke organizacije FETO koju jedino turska Vlada smatra terorističkom. Ono što u ovom slučaju može biti objektivna okolnost je da je turska Vlada poništila dokumente i on sada ima neriješen status u Bosni i Hercegovini. Ono što je bitno naglasiti, Sud BiH je već presudio u nekoliko slučajeva da turski državljani u BiH ne mogui biti izručeni Turskoj jer prema mišljenju Suda BIH i Suda u Strazburu, navedeno je da FETO nije teroristička organizacija već je to organiacija koju turska vlast smatra terorističkom. Može biti određenja vrsta problema, ali ne može biti izručen Turskoj”, pojasnio je Avdić.

Sudija Perić dodao je da ne raspolaže s dovoljno informacija o ovom slučaju, ali je problem postupanje iz političkih razloga.

‘Nemam dovoljno informacija o ovom slučaju, a ono što može biti problem ako bi Bosna i Hercegovina postupila iz nekih političkih razloga. Očigledno bi moglo bi biti ozbiljnih problema vezanih za ovaj slučaj. Tim prije što je to lice boravilo s validnim dokumentima. On ima pravo da zatraži azil”, rekao je on.

Novinar ”Žurnala” Avdić potom je dodao da je problem u selektivnom provođenju zakona.

”Nemam problem da se provodi zakon ako se on provodi prema svim strancima. Ali imam problem ako neke navodne prijateljske zemlje traže da se tako postupi. Sud BH je presuđivao po sličnim slučajevima. Već imaju presude i sudska praksa. Ne vjerujem da će ovaj gospodin biti izručen, može mu biti uručeno rješenje u protjerivanju”, potcrtao je on.

Gosti N1 komentarisali su stanje u VSTV-u, izazovima pred pravosuđem i ostalim aktuelnim temama. Uskoro video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad