Klub zastupnika SD nakon tematske sjednice u Parlamentu FBiH o Zavodu Pazarić

Vijesti 07. dec 201910:38 > 10:45
N1

Nakon tematske sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, oglasio se Klub zastupnika SDBiH.

“Podržavamo zaključke u čijem smo formulisanju, dobrim dijelom učestvovali. Očekujemo efikasnost u sprovođenju zaključaka. Nadamo se da, kad se slegne prašina, neće sve postati mrtvo slovo na papiru po narodnoj “tresla se gora, rodio se miš”. Očekujemo redovne izvještaje Vlade FBiH i odgovornih ministarstava o učinjenom. Očekujemo da se zakon po kojem bi roditelji djece sa teškoćama u razvoju dobili status “roditelj staratelj”, a koji je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jednoglasno usvojio, usvoji i na Domu naroda. To bi bio najveći korak u implementiranju zaključaka i put ka postepenom transformiranju ustanova socijalne zaštite, ali i deinstitucionalizaciji osoba sa poteškoćama”, stoji u saopštenju SD-a

Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u četvrtak, 5. decembra je, nakon rasprave tokom tematske sjednice o situaciji u zavodima za zbrinjavanje osoba sa intelektualnim poteškoćama u FBiH, usvojio set zaključaka kojima je prvenstveno naloženo mjerodavnim tijelima da nastave sa istražnim radnjama o nehumanom i etički neprihvatljivom postupanju sa štićenicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad