N1 u Bihaću: Danas neće doći do zatvaranja Vučjaka

Vijesti 09. dec 201907:26 > 07:49
N1

Reporter N1 Semir Mustafić nalazi se u Bihaću gdje prati situaciju u vezi sa migrantima koji su smješteni u neuslovnom kampu Vučjak.

Protekle sedmice pojavila se informacija da će migranti danas biti premješteni iz Vučjaka u kasarnu koja se nalazi u Blažuju kod Sarajeva, no kantonalne vlasti, MUP USK i njihov ministar Nermin Kljajić su kazali kako još nema zvanične potvrde kada bi moglo doći do zatvaranja kampa Vučjak.

O lokaciji gdje bi mogli biti premješteni migranti se spominjala i naselje Ljubače.

No, kako je za N1 sinoć rekao Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH, danas defintiivno neće doći do zatvaranja kampa Vučjak. On nije precizirao gdje bi mogli premješteni, kao i kad.

Iz Crvenog križa Bihać su nam rekli da ih niko ne obavještava u vezi toga kada bi moglo doći do zatvaranja te da oni nastavljaju svoju svakodnevnu rutinu,

Nadležni su kazali da bi kasarna u Blažuju mogla biti osposobljena u narednih deset dana, a da su sva mjesta u Biri i Miralu popunjena.

Također, migranti iz Vučjaka kažu kako bi neki od njih išli prema Sarajevu, drugi kažu da će težiti ka tome da idu prema zemljama Evropske unije, dok treći ističu da žele ostati u kampu Vučjak.

Detalje donosimo u nastavku dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad