Pogledajte detaljnu mapu svih procesuiranih ratnih zločina u BiH

Vijesti 09. dec. 201915:29 > 15:34
Podijeli:
Izvor: N1 screenshot

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o primopredaji Mape procesuiranih ratnih zločina u BiH.

Na Mapi svaki predmet je označen markerom. Klikom na marker, korisnik može dobiti osnovne informacije o predmetu i njegovom ishodu, uključujući nezvanični sažetak krivične prijave.

Ovdje pogledajte Mapu procesuiranih ratnih zločina.

Mapa procesuiranih ratnih zločina u BiH, koju je 2014. godine pokrenula Misija OSCE-a u BiH, predstavlja interaktivni online alat koji sadrži ažurirane informacije o predmetima ratnih zločina okončanim pred pravosuđem u BiH od 2003. godine, saopćeno je iz OSCE-a.

Krajnji cilj Mape je da poveća transparentnost procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH i da omogući javnosti da bolje razumije rad pravosuđa na predmetima ratnih zločina.

Mapa procesuiranih ratnih zločina u BiH takođe ima za cilj da premosti jaz između pravosuđa koje vodi istrage i procesuira predmete ratne zločine, s jedne strane i javnosti koja ima potrebu za pristupom vjerodostojnim informacijama o okončanim predmetima, s druge strane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad