Na SCC-u postavljena ogromna Handkeova fotografija: ''Srami se''

Vijesti 10. dec 201909:23 > 09:25
Podijeli:
Izvor: N1

Ogromna fotografija austrijskog pisca Petera Handke, sa ljudskim kostima i lobanjama, na kojoj je na engleskom napisano "Shame on you!" (Neka te je sram), postavljena je danas na displeju na sarajevskom tržnom centru SCC.

U glavnom gradu Švedske, Štokholmu će danas biti dodjeljene Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao je instrukciju uposlenicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Švedsko da bojkotuju današnju dodjelu navodeći da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine ceremoniji dodjele Nobelove nagrade.

I hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je učestvovati na ceremoniji. Hrvatski zvaničnici poručuju – Handke je bio politički angažiran u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića.

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u Štokholmu su zatražili su da se austrijskom autoru oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida u Srebrenici. Za vrijeme današnje ceremonije najavljen jei veliki protestni skup u Štokholmu, kojim će preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini izraziti najdublje razočarenje zbog odluke Nobelovog komiteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad