Vulin nazvao Sarajevo "džamahirijom na Balkanu", oštre reakcije iz glavnog grada

Vijesti 11. dec 201921:16 > 21:30
N1

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom odluke Kantona Sarajevo da Petera Handkea proglasi personom non grata kazao je da "Handke neće ništa izgubiti time što neće imati priliku da vidi kako izgleda džamahirija na Balkanu, ali će Sarajevo izgubiti mnogo jer neće upoznati hrabrog i mudrog čovjeka". Na ovu izjavu reagovali su iz Skupštine Kantona Sarajevo koja je danas austrijskog pisca, negatora genocida, proglasila nepoželjnom osobom.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković poručio je Vulinu da je “i devedestih znao koliko su hrabri stanovnici Sarajeva i njihovi predstavnici” nazvavši ga “kukavicom”.

VEZANE VIJESTI

“Ti koje je pratio i ushićeno pozdravljao ubijali su snajperima sarajevsku djecu. Njih preko 1.600 kukavički je ubijeno u opsadi. Danas nam je ta kukavica Vulin poručio kako nemamo hrabrosti jer smo jednom sličnom njemu pokazali mjesto. Rekao nam je i da nemamo mudrosti. A mudrost nasa će nam pomoći da djecu odgojimo tako da znaju ko su ljudi poput Vulina i da uvijek budu oprezni i budni zbog takvih. Možda nekad u prošlosti i nismo baš bili mudri, dozvolili smo da nas ‘vulini’ ubjeđuju u dobre namjere, a onda zločinima natope krvlju zemlju bosansku. Nikad više”, naveo je Konaković.

 Oglasio se i njegov skupštinski kolega, šef Kluba zastupnika SDP-a Igor Stojanović.

“Reći za Sarajevo da je džamahirija, dok se već 30 godina po Knez Mihajlovoj prodaju sva četnička obilježja… Možda ministre da počistite u svojoj avliji. Ministru odbrane Srbije želim reći da je Skupština KS danas jednoglasno donijela deklaraciju da Handke nije dobrodošao u Sarajevo. Tako su glasali i Smiljana Viteškić i Damir Marjanović i Danijela Kristić i ja i kompletna Skupština. Isto bi glasali i da je Handke negirao i Jasenovac, gdje su najviše stradali Srbi i Jevreji. To je razlika između Sarajeva i ostatka Jugoslavije. Unatoč unutrašnjim i vanjskim neprijateljima koji žele da nas okaljaju, borićemo se da ne budemo džamahirija, ali i da ne zaboravimo šta je fašizam. Srbija je svojevremeno izjednačila četnike i partizane u penzionom statusu. Mada saveznici iz drugog svjetskog rata jasno kažu četnici = fašisti. Penzije se četnicima nisu isplačivale, ali sama činjenica da su fašisti i antifašisti izjednačeni puno govori koliko je Srbija skrenula sa antifašističkog puta. Ponosan na Sarajevo što je pokazalo kičmu i hvala Christini Doctare koja je svoju Nobelovu nagradu vratila, nakon što ju je Handke dobio. Smrt fašizmu”, poručio je Stojanović.

Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je na današnjoj sjednici deklaraciju kojom je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u tom kantonu.

Inicijativu su uputili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), a kantonalni zastupnici su jednoglasno usvojili deklaraciju u kojoj se osuđuje dodjeljivanje Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom književniku, koji je negirao zločine počinjene nad Bošnjacima u BiH 90-ih godina.

U deklaraciji je navedeno da je završna faza genocida upravo negiranje genocida, a da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vrijeme rata u BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s haškim optuženikom Slobodanom Miloševićem.

Zastupnici u Skupštini KS deklaracijom su poručili da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove, već ide korak dalje pa najavljuje svoj dolazak u BiH i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

Dodjelu Nobelove nagrade ocijenili su novom uvredom za žrtve poručujući da bi njegova posjeta Bosni i Hercegovini i Sarajevu izazvala dodatno poniženje žrtava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad