Peter Handke proglašen za počasnog člana Udruženja književnika RS-a

Vijesti 12. dec 201912:07 > 12:18
Ilustracija

Udruženje književnika Republike Srpske uputilo je danas otvoreno pismo i poziv za dolazak u Banjaluku austrijskom piscu Peteru Handkeu, ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade. Kako navode iz ovog Udruženja, Handke je proglašen i za njihovog počasnog člana.

‘Dijeleći Vašu radost povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost, svi mi članovi Udruženja književnika Republike Srpske, želimo da Vam kao istinskom prijatelju našeg naroda čestitamo dodjelom našeg najvišeg priznanja za zasluge na polju književnosti, Povelje Udruženja književnika Republike Srpske, kao i proglašenjem počasnim članom našeg Udruženja književnika koje djeluje na prostoru cijele Republike Srpske od 30. 10. 1993. godine do danas i okuplja oko 170 pisaca”, navode u pismu.

Pojašnjavaju da su počasni članovi UКRS-a pisci: Vjačeslav Кuprijanov (Ruska Federacija), Džon Tejlor (Sjedinjene Američke Države) i Đorđo Lingvaglosa (Italija).

”Najljubaznije Vas molimo da nam date svoj pristanak, a uručenje Povelje Udruženja književnika Republike Srpske i knjižice počasnog člana bilo bi upriličeno u vrijeme Vašeg prvog dolaska u Banjaluku. Očekujući Vaš odgovor nasrdačnije Vas pozdravljamo i unaprijed zahvaljujemo”, navode iz Udruženja.

Podsjećamo, odluka o dodjeli nagrade Handkeu izazvala je žestoke reakcije u regiji zbog njegovih stavova o događajima u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad