Ćemalović: Nekontrolisano kretanje migranata predstavlja opasnost od zaraze

Vijesti 12. dec 201915:51 > 15:54
N1

U Unsko-sanskom kantonu migrantska kriza tinja uprkos rješenju problema Vučjaka. Lokalne vlasti insistiraju na provođenju druge faze izmještanja migranata, koja podrazumijeva zatvaranje Bire i Mirala. Naša reporterka Snežana Mitrović razgovarala je sa Nerminom Ćemalović, ministricom zdravstva Unsko-sanskog kantona i članicom Operativne grupe o daljim koracima.

“Ekipa iz Zavoda za javno zdravstvo je bila juče gore i donijela mi je izvještaj. Definitivno Vučjak kao migracioni centar je zatvoren. Nađeno je gore desetak migranata koji su išli u Hrvatsku pa se vraćali, vjerovatno nisu ni znali da je centar zatvoren. Šatori se sklanjaju, gore su ekipe Crvenog križa i Civilne zaštite koji saniraju mjesto. Moja ekipa je napisala u zaključku prijedloge mjere, to je uklanjanje čvrstog i tečnog otpada, mora se uraditi dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija. Treća faza je nasipanje tog terena”, kazala je Ćemalović.

Zdravstveno-epidemiološka situacija migranata je loša, mnogo ih je sa promrzlinama, svrabom, povredama na nogama. Zaraze su predstavljale poseban problem, kako za migrante tako i za lokalno stanovništvo u Bihaću.

“Dobra vijest je da su izmiješteni (iz Vučjaka), sigurno je među njima veliki broj oboljelih od skabiesa (svraba) i sa komplikacijama od skabiesa. Pokušali smo napraviti izolacione sobe kao karantin, ali to se nije moglo desiti jer ih je od 700 do 1.000 bilo, u kontaktu su svi skupa, a gore nije bilo kontrole i upravitelja. Postojala je opasnost, gdje god postoji zaraza postoji i opasnost. Ovakav vid nekontrolisanog kretanja migranata u cijelom gradu naravno da je opasnost”, riječi su Ćemalović.

Ona je naglasila kako sljedeći korak mora biti zatvaranje Bire i Mirala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad