Radnici Aluminija priželjkivali prihvatanje ponude, a dobili vijest o otkazima

N1

Umjesto prihvatanja ponude Abraham grupe, što su okupljeni radnici Aluminija danas priželjkivali, dočekao ih je kako tvrde božićni i novogodišnji poklon – vijest o skorom uručenju otkaza.

“Jedino što znamo je da ćemo 31.12. dobiti odluke o otkazu, idemo doma, neko će ostati raditi do 15.1. s otkaznim rokom i to je to. Radnici su još jednom stavljeni na čekanje, radnici više nemaju ni volje, ni želje”, kazala je uposlenica Aluminija Tanja Jovanović.

Smatrajući novu ponudu izraelske Abraham grupacije prihatljivom i realnom, okupljeni bivši i sadašnji radnici, vjerovali su da postoji nada da će kompanija nastaviti sa poslovanjem. No, sada je kažu ugašen i posljednji tračak nade.

“Što se tiče nas djelatnika, ponuda je bila vrlo prihvatljiva jer je garantirano za početak zapošljavanje između 170 i 190 radnika, pokretanje ljevaonice, a ako se uvjeti ispostave još nekih stotinjak djelatnika u anodama i u punom kapacitetu što su oni u svojim projekcijama pisali oko tisuću djelatnika u elektrolizi i ostalim pogonima”, rekao je uposlenik Emil Ćorić.

U Nadzornom odboru kažu biznis model u vezi s oživljavanjem i nastavkom proizvodnje novih investicija i zapošljavanja radnika podržavaju. Ipak, zatražili su doradu i izmjenu ponude u dijelu pravnog modela, a koji se, između ostalog, odnosi na rokove i visinu najma, a što kako tvrde nije u njihovoj nadležnosti.

“Zatražili smo da iz ponude izdvoje sve one zahtjeve koji se odnose na razne nivoe vlasti, a ima ih puno, čije rješavanje nije u nadležnosti Uprave niti Nadzornog odbora. Zatražili smo da se fokus u ponudi stavi na pogon ljevaonice radi očuvanja opreme i angažiranja zaposlenika, jer sve ostalo, zahtijeva duže rokove, a ovo je moguće žurno”, naveo je predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić.

Vrlo teško je očekivati da se ponovo pokrene proizvodnja kažu stručnjaci, ali i sada već bivši radnici koji su svojim prisustvom željeli pružiti podršku kolegama koji su sistematizacijom do danas ostali na svojim radnim mjestima, ne želeći da poput njih završe na ulici.

“Kako su se ljudi snašli? Slabo su se snašli. Bilo je od branja mandarina do rada na mješalici po koji dan, do odlazaka u Njemačku pa vraćanja, mnogi su se iz Njemačke vratili jer niko iz prve ne nađe posao u Evropi”, kazao je bivši radnik Aluminija Pero Bebek.

Iako je, kako tvrde radnici, sve izvjesnije da je ovo kraj, još uvijek su na svojevrsnom čekanju. Upravi ovog preduzeća dato je zaduženje da što hitnije zatraži od izraelsko-kineskog konzorcija Abraham grupe nastavak razgovora s ciljem korekcije njihove ponude, nakon čega bi sudbina 360 preostalih radnika trebala biti posve jasna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad