Decembar nije kao nekada: Sladić otkrio kakvo vrijeme slijedi do kraja godine

Vijesti 17. dec 201917:48 > 19:06
N1

Uobičajene vremenske prilike za dvanaesti mjesec su sniježne padavine. No, decembar više nije kao nekada. Umjesto sniježnog prekrivača u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj Evropi sunce i neobično visoke temperature.

Uzrok ovako visokih temperatura zraka nad područjem Bosne i Hercegovine, ali generalno i regije i Balkana leži u tome da se tople zračne mase sa sjevera Afrike penetriraju ka našim područjima u južnoj visinskoj struji. Dakle, dovlači se osjetno topliji zrak u naše krajeve, a tamperature zraka shodno tome odstupaju za najmanje 10 do čak 15 stepeni od višegodišnjeg prosjeka”, kazao je meteorolog Nedim Sladić.

Na ulicama Sarajeva danas pravi proljetni dan. Građani u šetnji, borave na otvorenom. Iako ovakvo vrijeme nepovoljno utiče na njihovo zdravlje bar danas, rekli su, da nisu morali bježati na planinu:

“Ovo je pravo vrijeme za ovo doba godine. Odgovara, kako da ne odgovara, poslije onakvog smoga i zagađenja za Sarajevo, ovo je pravo osvježenje.”

“Visoke temperature čistog zraka odgovaraju, ali ovako zagađenog zraka, ne baš.”

“Snijeg je bolji, čistiji, zdraviji.”

“Pa, meni više gode ovakve temperature.”

“Meni je ovako najbolje, a i kad snijeg padne nije loše, dobro je.”

Usljed vremena, koje je više tipično za april, lagano se približavaju, a ponegdje i već obaraju postojeći decembarski rekordi. No, meteorolozi ovakvo vrijeme ipak ne pripisuju klimatskim promjenama.

“Slična situacija se desila u prošlosti 1989. godine, baš u ovim danima zabilježen je i apsolutni rekord za grad Sarajevo koji iznosi 18 stepeni za mjesec decembar, tako da su se ovakve epizode javljale i mnogo prije. No, sada temperature zraka odstupaju toliko da ovo možemo podvesti pod ekstremnu situaciju”, rekao je Sladić.

Po svemu sudeći, bar prema riječima meteorologa, sniježne idile za vrijeme novogodišnjih praznika i bijelog Božića, ovaj put, neće biti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad