Osmanović o imenovanju Božovića: U dilemi smo, analizirat ćemo prijedlog

Vijesti 18. dec 201913:12 > 13:22
N1

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH i aktuelni ministar civilnih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Adil Osmanović govorio je o prijedlogu za ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađenu Božoviću.

Nakon informacije da je potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić umjesto Draška Aćimovića predložio Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, oglasila se Irina Lovrić, zaštićena prijaviteljica korupcije koja je nakon višegodišnje borbe na Sudu BiH dobila presudu za mobing koji je nad njom vršio tadašnji direktor Fonda za povratak Mlađen Božović.

“SDA će donijeti odluku kada je u pitanju prijedlog ministra za ljudska prava i izbjeglice. Ovo novo ime, gospodin Božović, koje je predloženo, obzirom da se radi o jako osjetljivom ministarstvu, napravit ćemo analizu vodeći da cjelokupan proces ne dovedemo u pitanje kada je u pitanju formiranje Vijeće ministara BiH”, kazao je Osmanović.

“Mi smo sada tu, da kažemo, u jendoj dobroj dilemi. Voljeli bismo da je kao što smo dogovorili da je ponuđen kandidat koji je potpuno nestranački neprepoznatljiv i osobu koja nema takve balaste i teret koji se navode kada je u pitanju prijedlog Božović. Razgovara se, vidjet ćemo do kojeg će se rješenja doći. O tome se, dok ja govorim, vrše konsultacije oko imena za novog ministra u Vijeću ministara BiH za resor ljudskih prava”.

Govoreći o izbornom zakonu, Osmanović je naveo da “treba biti realan”.

“Ono što je predložio HDZ, još smo daleko od postizanja konačnog rješenja. SDA se zalaže da se implementiraju presude kako Međunarodnog suda za ljudska prava tako i domaćih sudova. Nećemo praviti korak unazad i praviti neke etničke nove izborne jedinice. Smatramo da treba naći rješenja koja će napraviti korak u pravcu demokratskih standarda koja danas vrijede u EU”, poručio je Osmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad