"Sve je moguće, pa i to da čovjek koji je rat proveo u trezoru priča o puškama"

Vijesti 18. dec 201921:25 > 22:17
N1

Ako padne jedan - padaju sva trojica. Pada kocept - zato ga druga dvojica podržavaju - komentar je Zlatka Dizdarevića na odnos Čović - Izetbegović - Dodik. Slavo Kukić je kazao da nema razlike između ta tri šefa stranaka, nego je to ista politika sa različitim pristupima, istakli su u Pressingu na N1.

“Gospođu koja će biti ministar vanjskih poslova Izetbegović je spremio da bude gost šefu Muslimanskog bratstva u Kataru i na taj način da govori o građanskoj BiH, o evropskoj BiH. Šta taj čovjek govori nije nešto što ima težinu. Ni ostali što govore, a bili su na vlasti. Pokušava se napraviti razlika – jedno su Čović i Dodik, a druga politika Izetbegović. Sve je to ista politika sa različitim pristupima”, izjavio je Slavo Kukić u Pressingu na N1.

“Tu niko ne smije da padne. Ako padne jedan, pada čitav koncept. Druga dvojica ga pridržavaju”, dodao je Dizdarević.

Proteklih dana, ali i jako često u bh. javnosti se pominje tema “nosanja puške u ratu u BiH”, uz koncepte patriotizma.

“Šta je patriotizam. Ako gledate etnonacionaliste svi se predstavljaju patriotima, samo podrazumijevaju drugačije stvari. Patriotizam je prva stepenica prema šovinizmu, mržnji prema drugom i drugačijem. Imate svaki uboga dan priču o patriotizmu – pa i to da je Komšić skinuo gaće pred Izetbegovićem”, rekao je Kukić.

Za Dizdarevića je to sve sastavni dio politike koja se igra, te da je populizam nadjačao i nadglasao sve ostalo.

“Nije problem kako ko doživljava patriotizam i kako se predstavlja. Kako je moguće da ne vidimo pozadinu, ko organizuje, ko profitira i ko koga čuva. Iskoračili smo iz elementarnih zakona”, naveo je Dizdarević.

“Sve je moguće, pa i to da čovjek koji je rat proveo u trezoru priča o puškama. Odgovor na to je – so what. Rasturili smo sve moguće principe, institucije, zakone, da ne vidim više šta je to moguće ustvrditi kod nas i sa kakvim argumentima to negirati. Živimo u postfaktičkom društvu, gdje je fake news legalizovan”, kazao je.

Kukić je kazao kako BiH neće propasti, izdržala je zemlja i gore situacije – izdržat će i ovu.

“Ali platit ćemo dosta veliki ceh”, rekao je.

“Dok se ne probudi supstanca i ne shvati da mora nešto da uradi, a to se ne može sa ovim liderima i sistemom – ne vidim izlaza”, zaključio je Dizdarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad