Draško Aćimović za N1: Smetam ljudima koji žele da preuzmu DNS

Vijesti 19. dec 201918:48 > 18:53
N1

Brojne komentare, polemike, reakcije izazvala je vijest da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija izabrao je Mlađena Božovića za budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice. Predsjednik DNS-a Marko Pavić, je za ovu poziciju izabrao Draška Aćimovića. Šta se zapravo događalo, je li na pomolu veliki raskol i u DNS-u , ali i sa SNSD-om, za N1 je govorio Draško Aćimović.

Da li će biti ministar – Aćimović nije mogao da odgovori na to.

“Iza mene je zbunjujuća situacija, vidjet ćemo šta će se dešavati. Bio sam prijatno iznenađen pozivom Marka Pavića, u dogovoru za formiranje Vijeća ministara je dogovoreno da jedna stranka iz RS, DNS, predloži nestranačkog kandidata. Imali smo vrlo prijatan razgovor, u kojem je on na neki način zamolio da je to jedno od najdogovornijih i najzahtjevnijih ministarstava. Jedan dio vezan za diplomatiju, a to je osjetljivo ministarstvo koje obuhvata i izbjeglice, raseljena lica, osobe sa invalidnošću. Imali smo dugi razgovor, zamolio me da učinim najbolje što mogu da se popravi puno stvari koje u ovom momentu nisu urađene”, kazao je Aćimović u uvodu.

Aćimović je potom istakao da je odabir Mlađena Božovića iznenadio sve. Na sjednici Predsjedništva DNS-a je jednoglasno donesene odluka, kako tvrdi, a poslije su krenuli udari?

Za li kome je smetao?

“Vjerovatno onima kojima ne odgovara da se ide naprijed, da popravimo stanje u oblasti ljudskih prava, da se usvoje neke presude, da popravimo stanje socijalnih kategorija, ljudima koji žele da preuzmu DNS. Ima tu mnogo stvari koje možemo nazvati apsurdnim, poslije svih priča – sve mogu obrazložiti”, poručio je Aćimović.

Nenad Nešić iz DNS-a je rekao kako se Aćimović suprotstavljao stranci, a Aćimović je u programu N1, kako je i sam kazao, otvorio Pandorinu kutiju.

“Da otvorimo Pandorinu kutiju. Ja sam 2014. godine zamoljen od stranke Napreda Srpska da se napravi koalicija sa DNS-om. Nisam bio član stranke, Nešić je bio u SNSD-u. Ja sam za Nešića urgirao da uđe u Naprednu Srpsku. Kasnije je bio otpor kod koaliranja, a otpor kod Dodika kada je Nešić predložen za jednu od direktorskih funkcija. Put u pakao popločan je dobrim namjerama. Založio sam se za njega kada sam mogao, tako da ta priča ima drugu konotaciju od one koja se pušta u javnost”, poručio je.

Aćimović je rekao da nikada nije bio svjetnik Ognjena Tadića, nniti Pere Đokića, nego je sarađivao s njima u okviru dovođenja investitora – jer je tada radio kao savjetnik velikih međunarodnih korporacija.

A kakav problem ima sa Vojinom Mijatovićem iz SDP-a?

“Nismo bili drugovi. Evo ekskluzivna tema za N1. Vi se sjećate dileme šta je bio predmet razgovora Nikšića sa Dodikom 2017. godine. Moj ulazak u SDP je bio dogovoren u Briselu. Socijalističke partije Evrope su smatrale da bi SDP trebao imati bolju saradnju, da bi se moglo raditi na spajanju i objedinjavanju i pomoči da BiH što prije uđe u EU. Sastanak u Banjaluci, Nikšić, Cvijanović Dodik – ta ideja je predložena. Moram priznati da su Dodik i Cvijanović prihvatili tu ideju i ostali dosljednji onome što je dogovoreno”, rekao je Aćimović.

“Njihov komentar je bio da sam korektan čovjek, ali im nije jasno od kud Vojin Mijatović, kojeg su izbacili iz SNSD-a. Nikšić je rekao da će držati sve pod kontrolom da se krene u EU integracije. Poslije dva-tri mjeseca, Mijatović je krenuo sa agresivnom politikom vrijeđanja RS i lidera RS. Mi smo se distancirali. Izašli smo iz te priče. To je trebao biti SDP unutar RS koji bi davao konstruktivne prijedloge, a ne baviti se mržnjom. Uradio bi nešto dobro i spajao bi socijaldemokratiju uz pomoć Evrope”, dodao je.

“Nermin Nikšić je poržao Mijatovića, to je bilo nezadovoljstvo. Niko do 100 ljudi nije htio izaći na izbore u RS i podržati politiku koja se tu vodi”, kazao je.

Aćimović je rekao da je tužan zbog Nikšića, jer je imao dobru ideju koju je uspio da izbagatelizira.

“Pokazali su to rezultati. Mijatović je dobio 200 glasova u Banjaluci. Rejting je bio 3,2, a na kraju izbora 1,4, što je katastrofalno. Politika rušenja i vrijeđanja nije politika koja vodu zemlju u pozitivnim pravcu. Kada nisam dobio podršku – istupio sam iz partije”, rekao je Aćimović.

Optuživan da je više puta mijenjao nacionalnu pripadnost, Draško Aćimović je rekao kako nikada u BiH nije bio kandidat na izborima – što znači da se nije mogao nacionalno izjasniti.

“Kampanja laži je prešla sve granice. Žao mi je da me u RS optužuju za ovu poziciju i smatraju grijehom da sam bio član SDP-a”, kazao je.

Da li će on biti žrtva imenovanja između SNSD-a i DNS-a i koliko će ovo sve utjecati na DNS? Da li je DNS možda pred raskolom?

“Ne mislim da je pred raskolom, ovo je udar na DNS. Marko Pavić zna da je ovo udar na DNS i pripreman da se napravi u proljeće. Jedna stvar ga je razočarala – rekao mi je da je u najtežim momentima bio sa Dodikom, i prekršio bi moralni princip da ga napusti. ‘Ne mogu uraditi njemu ništa nažao’, kazao mu je Pavić. To je nešto najteže za Pavića, da prihvati šta se dešava”, istaknuo je Aćimović za N1.

Rekao je kako Pavić neće odustati od njega za člana Vijeća ministara BiH, a dodao je i to kako Mlađena Božovića ne poznaje – ali vjeruje da je on personifikacija Nenada Nešića i da to što se dešava na toj relaciji Pavić – Nešić je apsurd parlamentarizma u Evropi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad