Marić o navodima Grabar-Kitarović: Zašto bi BiH bila moja druga domovina?

Vijesti 20. dec 201908:53 > 08:55
N1

Ostao je još samo jedan dan kampanje u hrvatskim predsjedničkim izborima. Predstojeću kampanju u Novom danu analizirali su Dražen Barbarić i Ivana Marić.

Oboje su saglasni u stavu da kampanja nije bila fer.

“Kampanja kao i svaka, naravno da nije bila fer ali je zanimljivo to što je HDZ ovaj put imao dva kandidata, mada nemaju nijednog zvanično, imaju Miroslava Škoru i Kolindu Grabar Kitarović. Vidjeli smo da se i kod njih izborna kampanja svodi na prijetnje drugima, i na našim izborima je bilo ‘ako ne glasate za mene doće još gori od mene’. Nema dobrih kandidata birate manje zlo. Prvi put ove godine sam se prijavila da glasam na izborima u Hrvatskoj, mislila sam da ne treba da im se miješam. Obzirom da su se hrvatski predsjednici počeli intezivno miješati u BiH onda sam odlučila da biram ko će se miješati”, rekla je Ivana Marić.

“Fer kampanja bi u politici bila oksimoron, u kampanji koristite adute koji su vam pri ruci makar to bile najprljavije stvari. U komparaciji sa prethodnim predsjedničkim kampanjama nešto je sadržajnija, dinamičnija, ali suštinski sadržajno je ista”, kazao je Barbarić dodavši i to da je predsjednička uloga ceremonijalna, te da sve značajne politike u Hrvatskoj treba da vodi premijer.

Analitičari su govorili i o predsjedničkoj debati održanoj na HRT.

“Miroslav Škoro se potpuno izmakao iz desnog centra. Počeo je kao populist, igrao na više aduta, sada se poprilično pozicirao desno od HDZ-a. Presudno može biti jedino u smislu da bude tako velika izlaznost tako da oba kandidata desnice odu zajedno u drugi krug”,no Barbarić smatra da je to ipak malo vjerovatno.

Za Marić, problem je što su predsjednički kandidati pretežno govorili o hrvatsko-bošnjačkim odnosima kada su govorili o BiH umjesto o odnosima dvije države:

“Na debati je zanimljivo to da je jako malo kandidata odgovorilo na pitanje o Bosni i Hercegovini, govorili su o odnosu prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a ne prema odnosu dvije države. Jedino su Kolakušić i Kovač govorili o ekonomskoj saradnji dvije države. Apsolutno se prisvajaju Hrvati u BiH, Kolinda Grabar Kitarović je rekla ‘BiH je Hrvatima druga domovina’. Zašto bi Bosna i Hercegovina bila moja druga domovina, BiH je moja prva domovina. Gospodin Milanović me razočarao sa svojom retorikom o Hrvatima i Bošnjacima kao da Srbi u BiH ne postoje.”

Istaknula je kako vjeruje da će HDZ-ovo biračko tijelo u Bosni i Hercegovini izaći na izbore (I glasati za Kolindu Grabar Kitarović), te da oni koji bi drugačije glasali na izbore ne izlaze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad