N1 obilježava Svjetski dan slobode medija

Vijesti 02. maj 201515:21 > 15:22
N1

Televizija N1 se pridružuje akciji obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, kratkim prekidom emitovanja programa u 12 sati. U periodu "Pet minuta gromoglasne tišine" ni naš portal neće objavljivati vijesti.

Odluku o obilježavanju ovog dana, donijela je 1993. godine, Generalna skupština UN-a, kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija i podsjetila vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja, zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Prema posljednjem istraživanju svjetske organizacija Reporteri bez granica, Bosna i Hercegovina se nalazi na 66. mjestu, u istraživanju koje je obuhvatilo 180 zemalja.

Ovi rezultati svrstavaju BiH u kategoriju srednje slobodnih medija, a najbolji plasman prema istraživanjima BiH je zauzela 2006. godine kada je zauzeča 19. poziciju.

Što se tiče regije, Srbija se nalazi jednu poziciju iza BiH (67.), dok je Hrvatska na 58. mjestu. Najbolje plasirana je Slovenija koja je na 35. mjestu.

Zemlje u kojima mediji imaju najveću slobodu prema spomenutom istraživanju su Finska, Norveška i Danska. Koeficijent slobode medija za BiH je 22.57, a poređenja radi u Danskoj isti koeficijent iznosi 8.24.

Najgoru poziciju zauzimaju Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.