Analitičari: Većina kandidata za predsjednika Hrvatske ne poštuje BiH

Vijesti 20. dec 201917:08 > 19:26
Igor Kralj/PIXSELL

Jedno od ključnih pitanja s kojim su proteklih dana suočeni predsjednički kandidati u Hrvatskoj jeste i odnos prema Bosni i Hercegovini. Zoran Milanović bio je oprezan u izjavama, Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro fokus stavili na izmjene Izbornog zakona. Katarina Peović podcrtala da je dosadašnja nacionalistička politika, uglavnom HDZ-a, bila štetna za obje država.

Odgovori iz BiH od suzdržanih do eksplicitnih. Iz SDA ne žele da se upliću. Iz HDZ-a BiH vrlo otvoreno pozvali Hrvate da glasaju za Kitarović. U SDS-u se ipak nadaju promjenama kako političke opcije u Pantovčaku, ali i odnosa ove dvije zemlje.

“Želimo politiku dobrosusjedstva ali se oštro borimo za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Oni nisu dijaspora, nego autohtoni narod. Bosna i Hercegovina je strateška dimenzija”, poručila je aktuelna predsjednica Grabar-Kitarović. I ima sve simpatije HDZ-a BiH i pojedinaca iz HDZ-a 1990.

“HDZ je pozvao sve glasače u BiH da podrže Kolindu Grabar Kitarović, kao predsjednicu u prethodnom mandatu. Duboko vjerujem da će u drugom krugu biti ona, a onda će biti lakše za 5. siječnja organizirati sve”, tvrdi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Ja ću osobno glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović i smatram da je što se nas Hrvata u BiH tiče, uvijek je bila na raspolaganju, jasno artikulirala i stavove i položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”, smatra Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Miroslav Škoro je tokom nedavnog predsjedničkog sučeljavanja poručio – “Hrvati u BiH nisu suvereni. Vlast koju vodi Komšić nije vlast koju su izabrali Hrvati” – no na njegovu kandidaturu, nema pretjeranih reakcija. Zoran Milanović o Bosni i Hercegovini suzdržan. Trideset godina saplitanja, odgovoriti u nekoliko minuta, bila bi uvreda za BiH, poručio je. I dok su u HDZ-u BiH eksplicitni kada je riječ o podršci Kitarović, tako u SDA bez konkretnog komentara o kandidatima.

“Mislim da neće nijedan kandidat pobijediti u ovom prvom ciklusu, odnosno da će biti jedna zanimljivija borba u drugom izbornom krugu”, zaključuje Adil Osmanović, SDA.

“Kao i ranije mogu kazati da se mi ne miješamo specijalno u unutrašnje poslove drugih zemalja. To je pitanje za građane i birače Hrvatske”, dodao je Denis Zvizdić, SDA.

Dio političke javnosti u Bosni i Hercegovini evidentno i od budućeg predsjednika ili predsjednice očekuje da ih zastupa gdje god je moguće kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona, dok drugi dio očekuje da se hrvatski zvaničnici konačno prestanu uplitati u unutarnja bh. pitanja. Shodno tome, različiti su i stavovi da li je Hrvatska prijatelj BiH ili baš i ne?

“Vjerovatno ćemo imati isti trend odnosa ukoliko pobijede aktuelne političke opcije u Hrvatskoj. Ukoliko dođe do određenih promjena ne znamo šta će građani u Hrvatskoj odlučiti, možda da se nadamo boljim političkim odnosima između dvije zemlje”, kaže Mirko Šarović, predsjenik SDS-a.

“Mislim da je Republika Hrvatska kao susjed znači jedan dobar prijatelj Bosni i Hercegovini i ne vidim tu nikakav problem”, smatra Borjana Krišto, HDZ BiH.

Neovisno o kandidatima, i strankama iz kojih dolaze, kampanja u Hrvatskoj je populistička, ne nudi ništa novo. Pogotovo u odnosu spram Bosne i Hercegovine. Većina kandidata je još jednom pokazala da ne poštuju BiH kao državu, već isključivo govore o narodima unutar nje, poručuju upućeni.

“Apsolutno nema dobrih kandidata nego birate jednostavno one koji su manje zlo”, ocjenjuje Ivana Marić, politička analitičarka.

“Vi, ako ste predsjednik Hrvatske, vi o svojoj susjednoj zemlji možete da govorite isključivo kao o državi BiH i možete da govorite i dobro i loše, ali ona je država BiH. Ne možete govoriti mi s Hrvatima imamo odlične odnose, a s Bošnjacima ćemo gledati da ih malo popravimo”, navodi Rubina Čengić, novinarka.

Ivan Pernar, Dalija Orešković sličnog su stava da je dosadašnja hrvatska politika prema BiH bila loša, jer su iz sukoba Bošnjaka i Hrvata, profitirali Srbi. Dok je u BiH, bar kada je riječo političarima, gotovo neprimijetan ostao stav kandidatkinje Katarine Peović, koja je optužila dosadašnju, HDZ-ovu politiku za nacionalizam i huškanje, koji je najmanje koristio građanima i BiH i Hrvatske. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad