Program reformi BiH (ni)je ANP

(ilustracija)

Kozmetičke ili suštinske izmjene. Ovo je dilema koja vlada među političarima u BiH, naročito onim koji kritikuju nosioce vlasti, šta sadrži Program reformi koji se šalje u Brisel i koliko je on različit u odnosu na odbačeni ANP.

Kada se uporede tekstovi ova dva dokumenta, primjetno je da su pojedini pasusi u Programu reformi izbačeni u odnosu na ANP, te da su u pasusima samo zamijenjene pojedine riječi.

Iz prvog pasusa je izbačena rečenica koja govori o Evroatlanskim integracijama, EU, prioritetima vanjske politike, a koja je stajala u Godišnjem nacionalnom programu. U drugom pasusu, u odnosu na ANP gdje su stajale riječi približavanje”, “pristupila” i “mjere”, zamjenjene su riječi “saradnje”, “pridružila” i “korake”, ali je suština ostala ista.

Nadalje, u ANP-u stoji podsjećanje na 2010., gdje ne NATO pozvao BiH da pristupi Akcionom planu za članstvo u NATO, ukoliko ispuni određene uslove. Dok u Programu reformi tog pasusa nema. U daljem tekstu suštinski se nije ništa izmjenilo, osim u jednoj rečenici, gdje u ANP-u stoji da će, kada su u pitanju Evrooatlanske integracije, ovo biti prioritet u vanjskoj politici BiH, dok u Programu reformi stoji da će to biti jedan od ciljeva u vanjskoj politici.

“Sada je sve potpuno jasno. Opozicija u Republici Srpskoj optužuje Dodika da je ovim dokumentom izdao Republiku Srpsku, da je Program reformi samo kozmetička izmjena u odnosu na ANP. Suština je ostala ista”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“Da li ovakav dokument aktivira MAP? To će da kaže komanda NATO-a. Ako kaže da ovaj dokument zadovoljava, onda je potpuno jasno da se radi o jednoj ‘fasadi’, drugačijoj formulacija, a suština je ista”, poručio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a – “Dokument je odobren, potpisan, ovjeren, ide u Brisel i ovo je u suštini po ko zna koji put sakrivanje Milorada Dodika iza Narodne skupštine RS, a on ju je na desetine puta pogazio, ponizio, poništio. Ovaj dokument znači ukidanje Narodne skupštine Republike Srpske”, dodao je Borenović.

No, Milorad Dodik misli drugačije. Vojna neutralnost Republike Srpske ostaje. Kaže, narodu u ovom entitetu se ništa nije krilo

“SNSD je partija koja je tražila da se u Narodnoj skupštini usvoji rezolucija o vojnoj neutralnosti, a SDS i opozicija, PDP, nisu bili u tome. Oni nisu ni glasali za tako nešto. Sada je to neka mimikrija koja pokušava da etablira njihov položaj. Nikakvog puta… Dakle, ja sam član Predsjedništva, ja odlučujem o vojnim pitanjima. Nikakvog puta, integrativnog puta u NATO neće biti. Na kraju krajeva sama platforma kaže da nema prejudiciranja članstva”, obrazložio je Dodik.

No analitičari kažu da dokument koji se šalje u Brisel, suštinski jeste ANP.

“Sada kada ispunimo te uvjete, da tako kažem koje imaomo, to uopće ne znači da ćemo ući u NATO. Ovo nije odluka da li idemo u NATO ili ne, ta odluka je davno donešena od državnih organa, jer državni organi jestu nadležni za to, a ne entitetski”, rekla je za N1 Dženana Karup Druško.

“To jeste nacionalni godišnji plan. To nije plan za članstvvo. Ne govorimo ovdje o nekim prioritetima, okviru vremenskom, o nekim kriterijima koji se moraju ispuniti za pristupanje NATO-u. Nisam siguran šta misli gospodin Dodik. Možda hoće da kaže Rusima, ‘ne sikirajte se, nećemo se pridružiti NATO-u'”, rekao je Janusz Bugajski, analitičar Centra za analizu evropske politike.

Program reformi u Brisel ide odmah nakon što bude imenovan novi saziv Savjeta ministara. Sjednica Predstavničkog doma BiH je u ponedjeljak. Isti dan, o Programu reformi će i Narodna skupština Republike Srpske. Ova posebna sjednica, za opoziciju, nema značaj, jer su potpisi i pečati na Program reformi već stavljeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad