Esad Duraković: Obaranje Vlade KS kao odsustvo političke vizije

Vijesti 23. dec 201910:42 > 10:45
N1

U načinu pokušaja obaranja Vlade Kantona Sarajevo – bez obzira hoće li ili neće uspjeti – postoje neki važni elementi koji nanose trajnu političku štetu cijeloj državi, i to u vremenu kada ona prolazi kroz sudbinski tešku krizu, ali i u vezi s njenom budućnošću.

Naizgled, radi se “samo” o smjeni Vlade (ili o pokušaju njene smjene) u jednome izbornom ciklusu, na nekoliko godina, ali iza toga – zbog načina na koji se to pokušava – stoje strateške greške s dugotrajnim i vrlo ozbiljnim posljedicama. Problem je u tome što naši političari uglavnom nisu čak ni političari akamo li državnici, jer se bave matematičkim kombinatorikama od-danas-do-sutra, za jedan izborni ciklus, ne gledajuću budućnost, bez sposobnosti za bilo kakvu političku viziju. Time snažno podsjećaju na one procese u biologiji kada paraziti napadnu domaćina i bespoštedno ga uništavaju, “ne znajući” da tako osujećuju i vlastitu budućnost.

U ovome osvrtu neću se baviti pojedinostima, sitnopartijskim kalkulacijama i kombinatorikom već želim ukazati na taj dugoročni i krajnje štetan efekt koji proizvodi način pokušaja obaranja Vade KS.

Riječ je o političkom obratu/prevratu DF-a i o dugoročnijim posljedicama koje taj prevrat proizvodi.

Nastranu to da li i kako aktualni predsjedavajući Skupštine KS dijeli novac unaokolo, a vjerujem da je tu bilo u najmanju ruku zapanjujućih poteza, kao što je, među ostalima, dodjeljivanje nekoliko desetina hiljada KM BANU-u (u krajnje sumnjivom trenutku izbora u IZ). Predsjedavajući bi morao znati da je nedopustivo, s njegove institucijske pozicije, davati novac subjektu koji se čak i predstavlja nezakonito jer BANU nije nikakva akademija nego je registrirana kao udruženje građana!

No, da ostanem na fonu dugoročne političke strategije.

DF, odnosno njegov predsjednik, dobio je veliki broj glasova zbog toga što je značajnom dijelu naroda dozlogrdilo višedecenijsko vrlo neuspješno vladanje nacionalnih političkih partija iz sva tri korpusa. Dakle, značajan dio birača shvatio je – s razlogom i s pravom – da tzv. nacionalne partije nisu u stanju osigurati prosperitet državi pa tako ni bilo kojem narodu u toj državi. Zato su se priklonili tzv. lijevoj, više građanskoj opciji koju je osujetio Daytonski sporazum. U skladu s tim osjećajem birača, BiH je imala sjajnu šansu sa SDP u vrijeme Zlatka Lagumdžije koji je, nažalost, trajno obogaljio tu partiju i iznevjerio birače, a sve to u trenutku kada je imao povijesnu šansu. No, da značajan dio naroda ne odustaje od svoje nade koju traži izvan nacionalnih stranaka pokazali su podrškom DF-u. Ali, u jednome kritičnom trenutku, DF, evo, staje uz nacionalne stranke u najjačem kantonu i na jedan politički zaista dramatičan način iznevjerava svoje glasače, tačnije rečeno – ovim potezom DF, kao i SDP nekada, dokazuje tim ubogim glasačima da ne mogu imati vjeru ni u njega, jer je stao upravo uz one protiv kojih su oni glasali. Naime, ne smije se ispustiti iz vida da glasači nikada ne glasaju samo ZA, nego glasajući ZA uvijek glasaju, istovremeno, i PROTIV. To mudri političari moraju znati!

Dakle, ovaj politički obrat u KS nije pitanje samo obaranja ili neobaranja jedne/aktualne Vlade već se ovim činom, zaista, na duže staze i za niz narednih izbornih ciklusa oduzima nada biračima u pouzdanost tzv. lijeve ili građanske opcije. U tome je problem! Nanesena je dugoročna politička šteta. I tzv. patriotski blok u koji se polagalo toliko nade pokazao se politički patuljastim.

Šta nakon ovoga mogu očekivati Bosanci?

Iznevjereni su na jedan politički odveć ozbiljan način. Zapravo je iznevjerena – u tome jest poenta – njihova nada u budućnost, u onu budućnost koja je negdje na horizontu iza ovog i iza narednog izbornog ciklusa. ONI SE OVIM UVODE U BEZNAĐE, u apatiju, u apstinenciju, u pojačanu težnju za iseljavanjem. O tome politički kalkulanti ne vode računa.

Istovremeno, taj dio biračkoga tijela (koji nije mali jer to pokazuje svojevremena pobjeda SDP, pa i rezultati DF) zna da BiH nema budućnost ni u jednoj nacionalnoj političkoj partiji: bez obzira što one nisu sve iste, očigledno je da BiH može opstati samo kao multinacionalna (ili će se raspasti po nacionalnim šavovima), a to znači – konsekventno i neumoljivo principijelno – da bilo koja nacionalna partija, čak i onda ako joj to eventualno nije namjera, djeluje kontraproduktivno u pogledu državnosti BiH jer ona kao nacionalna REFLEKSNO izaziva zebnju kod drugog nacionalnog korpusa i vrši njegovu nacionalnu homogenizaciju do nacionalističke ostrašćenosti, a to vodi ka nacionalističkoj isključivosti.

Dakle, u tome je negativna, čak politički tragičarska, poenta svojevremene devastacije SDP i aktualnog političkog obrata DF. Za koga glasati, pitat će se ljudi sa sve većim očajanjem?! Ne treba da čudi što će oni koji su najkreativniji u ovom društvu vidjeti u tome teško razočarenje, snažnu poruku da naprosto nemaju u koga investirati svoju nadu… Njihove najbolje godine prolaze…

Šokantno je kako to ovdašnji “političari” ne vide.

Čini se da je stvar u tome što ne shvaćaju da je mudrome čovjeku najbolji savjetnik onaj ko drukčije misli od njega i ko ima snage da mu to kaže.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad