Ročište ISIL-ovcima u Sudu

Vijesti 24. dec 201911:39 > 11:43
N1

U Sudu BiH održano je ročište dvojici boraca tzv. Islamske države Armina Dželku i Muharema Dunića, koji su sa još petoricom boraca u četvrtak prebačeni iz Sirije u BiH.

Ročište je održano na zahtjev Tužiteljstva, koje je tražilo određivanje pritvora zbog, kako su naveli, straha od bijega, ponavljanja kaznenog djela, utjecaja na svjedoke, ali i uznemirenja javnosti. Inače, protiv Dželke, Tužiteljstvo provodi istragu i tereti ga da je od 2013. pa sve do pada struktura takozvane Islamske države bio pripadnik jedinica u okviru terorističke organizacije ISIL.

S druge strane, tužiteljica Merisa Nurkić kazala je da je Dunić 2014, zajedno sa suprugom, otišao iz Austrije u Siriju, u kojoj je bio sve do kraha ISIL-a. Ona je kazala da je, prema izjavama svjedoka i podataka do kojih su došli, Dunić u Siriji prošao vojnu obuku.

Odvjetnik osumnjičenih Senad Dupovac protivi se određivanju pritvora, te traži od Sudu da im se odredi kućni pritvor, točnije zabrana napuštanja mjesta prebivališta.

“Tužilaštvo, iako je, istraga se vodi protiv pojedinih osoba, između ostalog i ove dvojice godinama, argumente koje su iznijeli i dokaze koje su iznijeli su poprilično klimavi. Recimo, za Binića nemaju nijednog svjedoka vezano za povratnike ili nekoga drugog, koji će potvrditi da je on tamo ratovao, nego se pozivaju na njegov iskaz. Za ovoga malog, Dželku, ima tri svjedoka od kojih dva nisu procesuirana, znači koji uvijek mogu biti procesuirani i koji uvijek mogu biti pod pritiskom od strane Tužilaštva. Tako da u ovom momentu, Tužilaštvo se sa nekim dokazima nije proslavilo, ne znam šta će biti u budućnosti”, kazao je Dupovac.

Odluka Suda očekuje se tijekom dana.

Podsjetimo, Sud BiH je prošli tjedan odredio pritvor Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću, Milaremu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, osumnjičenima za sudjelovanje na stranim ratištima nakon što su prebačeni u BiH i smješteni u pritvorsku jedinicu Državnog suda te im je odmah držano ročište o određivanju pritvora.

Šest žena i 12 djece koji su stigli istim avionom smješteni su u prihvatni centar u Delijašu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad