Na sjednici NSRS pošteđen nije ostao ni predsjednik Skupštine Čubrilović

Vijesti 24. dec 201917:04 > 17:24
N1

Nemile, mučne scene, neprimjerena obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske na Posebnoj sjednici koja je trebala da analizira dokument usvojen u Predsjedništvu BiH , nazvan Program reformi. U opštem haosu, metežu, nadvikivanju, provociranju najdalje je otišao ministar unutrašnjih poslova RS koji je fizički nasrnuo na narodnog poslanika Draška Stanivukovića, uz obrazloženje da se branio. Tako se u prvom planu našla rasprava o incidentu, u drugom o dokumentu.

“Dođi ovamo, dođi ovamo da vidiš, još jednom, majmune. Dobro je gospođo, ti budi mirna. Udario te, izvoli. Idi sjedi tamo majmune”, vrijeđao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Fizički kontakt desio se desetak minuta poslije 22 časa. Prethodila mu je buka, skandiranje… NATO zastavice u sali, za jedne su bile simbolika, za druge provokacija.

“Nek vide građani, nek vide ko je”, uzvikuje Stanivuković. Milorad Dodik pita: “Šta je ovo?”

“Vi ste nas uveli u NATO. Pogledajte, bacaju, Vi premijeru. Ajde, ajde, udari”, dodaje Stanivuković nakon čega je Radovan Višković odreagovao.

Dodik na sve dodaje “Ovo je nevjerovatno. Pusti ga bolan. Dečko je bolestan, nije mu ni zamjeriti.”

Uslijedila je pauza, a verbalni dueli nastavljeni su u restoranu.

Opozicija zbog svega napušta zasjedanje. Odlaze tvrdeći da im je podvaljen “lažni” dokument.

Vratilo se par opozicionara iz SDS-a, a citirao se i Njegoš.

“Ostao sam ovdje sam, da se borim, da se ne bojim, i ja i Babalj iz opozicije, jer boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka. Vuk na ovcu svoje pravo ima kao tirjanin na slaba čovjeka, al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija! Samo to da vam kažem, možete biti tirjani, imati neku palicu u rukama. Ko se zadnji smije najslađe se smije”, citirao je poslanik SDS-a u NSRS Nebojša Vukanović nakon čega je uslijedio aplauz.

Zbog haosa na sjednici skupštinskom rukovodstvu kritike i od vladajućih. I još neprimjerenih riječi.

“Konju jedan”, rekao je Dodik Vukanoviću. To je pokušao prekinuti predsjednik Skupštine, no Dodik je i njemu odbrusio:

“Ajde bježi, šta ti mene moliš, što nisi prekidao dok je bilo vrijeme, trebao si to da uradiš, izložio si me ovdje sat i po vremena da slušam galamu.”

Na Čubrilovićevu konstataciju da je upravo on tražio da se sjednica nastavi, Dodik mu je odgovorio:

“Jesam tražio, ali trebao si i ti izreći neke kazne. Nisi ništa, napravili ste ovu Skupštinu u sprdnju najobičniju, zbog par idiota, a šta ne smijem ga nazvati kretenom, a on meni nema šta ne govori. Dakle… dokument.”

Nakon incidenta, skoro niko se nije sjećao dokumenta.

“Je l ja da se osjećam ugroženo u ovoj Narodnoj skupštini? Neću nikome dozvoliti da me ugrozi, to mora svima biti jasno”, rekao je Lukač u obraćanju javnosti nakon incidenta u Skupštini.

Jasna je za opoziciju “izdaja, izdaja”, za vladajuće jasno potcrtana vojna neutralnost Republike Srpske, što su nagradili aplauzima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad