Vlada Srbije kao jednokratnu pomoć donirala RS-u 48,8 miliona KM

Vijesti 26. dec 201915:02 > 15:04
Fena

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas donatorska sredstva Vlade Republike Srbije, u iznosu od 25 miliona eura (48.895.750 KM), odobrenih tom bh.entitetu kao jednokratna pomoć srbijanske izvršne vlasti.

Navedena donatorska sredstva, kako se tvrdi, ne ulaze u entitetski budžet.

Na sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je utvrdila je danas Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, po hitnom postupku.

Razlozi za donošenje ovog zakona jesu realizacija projekta izgradnje autoputa i gasovoda na relaciji Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, kojim bi se riješila saobraćajna povezanost RS sa zemljama u okruženju, gasifikacija dijela RS, te stvorili preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak RS, saopćeno je iz entitetske vlade.

Zakonom se uređuje poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje navedenog autoputa i gasovoda, kao projekata od posebnog značaja za RS, finansiranje izvođenja geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije i sprovođenje posebnog postupka eksproprijacije, kao i druga pitanja od značaja za izgradnju ovog autoputa i gasovoda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad