Kršenje medijske slobode u svijetu nije zaobišlo BiH

Vijesti 04. maj 201509:47 > 10:13
N1

U nedjelju je obilježen Svjetski dan slobode medija. Tim povodom je u 29 bh. gradova realizovana kampanja „Građani i novinari zajedno u borbi za istinu“. Gosti u Novom danu su bili Maida Bahto Kestendžić iz Vijeća za štampu BiH, te Marko Matović iz Omladinske novinske asocijacije u BiH, organizatori kampanje.

BiH je prema nekim istraživanjima na 107. mjestu kada je riječ o slobodi medija, a istraživanje je pokazalo da građani najviše vjeruju medijima. Zanimljivo, raste povjerenje ljudi iz RS prema medijima u FBiH, ali i obratno.

Vijeće za štampu u BiH u saradnji s ONA su organizovali kampanju Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”. Napravljena je anketa o medijima, a građani najviše vjeruju političarima, dok su na drugom mjestu vjerski lideri i zajednice. Ovogodisnji rezultati trebaju tek biti objavljeni i vidjet ćemo da li je stanje kao prošle godine ili su mediji popravili svoju poziciju. Mediji su suočeni s neosnovanim tužbama, prijetnjama, uskraćivanjem slobode informisanja i slabom finansijskom podrškom”, kazala je Bahto Kestendžić.

Građanima su dijeljeni Kodeksi za štampu. Na pitanje koliko su znali o svojim pravima i koliko vjeruju medijima Matović je kazao: “Nisu pretjerano upoznati. Ovo je četvrta godina kako radimo i građani sve više znaju za Kodeks za štampu. Građani trebaju znati da imaju pravo da se žale Vijeću za štampu ukoliko prepoznaju kršenje Kodeksa za štampu“, rekao je Marko Matović.

Na pitanje koliko se žalbi godišnje podnese Vijeću za štampu u BiH i na šta se građani uglavnom žale Bahto Kestendžić je rekla: Veliki broj građana se žali, prošle godine je podneseno 875 žalbi. Od početka ove godine 79 žalbi, od čega 11 ih je bilo na komentare posjetilaca na internet portalima. Građani najviše traže objavu demantija i reaguju na govor mržnje.”

Bahto Kestendžić smatra da mediji nisu slobodni i da ih građani ne doživljavaju kao takve. “To je očekivano s obzirom da drastična kršenja medijske slobode u svijetu nisu zaobišli ni u BiH. Građani trebaju imati u vidu da bez slobodnih medija nema slobodnog društva. Građani se trebaju boriti za svoja prava i da prijavljuju kršenje Kodeksa za štampu.”