Tegeltija za povećanje PDV-a, kritičari – to vam je kao da požar gasite gorivom

Vijesti 01. jan 202018:25 > 19:01
N1

Da li može doći do povećanja stope PDV-a u 2020. godini? Treba li nam diferencirana stopa? Šta je sa pomjeranjem roka za plaćanje PDV-a za poslodavce? Sve su ovo pitanja oko kojih u Bosni i Hercegovini ne postoji politički jedinstven stav. Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nije isključio tu mogućnost, no dodao je kako Zakon mora biti usaglašen. No, struka poručuje kako bi povećanje stope PDV-a bio udar na, ionako loš, standard građana.

Vlada Republike Srpske od 2011. godine dva puta je svojim partnerima u Federaciji nudila izmjene Zakona o PDV-a koje su podrazumjevale uvođenje difirencirane stope. No za to nisu dobili podršku ni u Federaciji, ali ni Upravi za indirektno oporezivanje. U to vrijeme ministar finansija RS-a bio je Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara koji i danas smatra kako to nije loše rješenje. Za razliku od Tegeltije, Vjekoslav Bevanda mnogo je oprezniji, smatra da bez dubinske analize o ovome ne treba govoriti.

Novi zakon o PDV-u već dugo je u proceduri, no u njemu se ne govori o uvođenju diferencirane stope, niti o promjeni stope PDV-a, već uglavnom o tehničkim izmjenama. Ekonomista Faruk Hadžić upozorava kako su opterećenja građana već sada ogromna kroz poreze na rad i na potrošnju, odnosno da povećenje stope ne bi imalo pozitvne efekte.

Hadžić podsjeća i kako nijedan investicijski ciklus nije pokrenut, iako su još prije dvije godine uvedene akcize koje su imale efekat povećanja stope od jedan posto. S ovim se slaže i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Anto Domazet koji je i protiv diferencirane stope PDV-a.

No izmjene Zakona o PDV-a su neopodne kako bi se pomoglo poslodavcima, dodaje Domazet.

Pomjeranje roka za plaćanje PDV-a sa desetog na posljednji dan u mjesecu i smanjenje dnevne zatezne kamatne stope, godinama zagovara Institut Kult. Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ovu su inicijativu ranije odbacili uz obrazloženje kako bi moglo biti ugroženo izmirenje obaveza UIO kroz povrat sredstava, i ugroženo finansiranje međunarodnih obaveza. Da li je novi saziv Vijeća ministar speman na ove promjene Zoran Tegeltija nije želio prejudicirati.

Među evropskim zemljama, samo BiH i Danska primijenjuju jedinstvenu stopu PDV-a bez snižene stope za najosjetljivije proizvode. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad