"Desetine hiljada građana bilo na ulicama Sarajeva, vlasti im ništa rekle nisu"

Vijesti 02. jan 202017:51 > 17:53
Anadolija

Zagađenost zraka u Sarajevu ponovno je među najvećim u svijetu, zbog čega je danas izvanredno zasjedala kantonalna vlada. Indeks kvalitete zraka u 12 sati iznosio je 174 i okarakterisan je kao nezdrav, a zbog dodatnog pogoršanja kvaliteta zraka proglašeno je upozorenje. Prema podacima stanice Air Visual, prijestolnica Bosne i Hercegovine je danas u podne bilo na 15. mjestu najzagađenijih gradova, a visoku razinu zagađenosti pokazali su i domaći aparati.

Zbog kotline u kojoj je smješten uvjeti samočišćenja atmosfere u gradu Sarajevu su veoma slabi, toliko da čak i male emisije zagađujućih čestica prouzrokuju značajnu zagađenost zraka, stav je stručnjaka za kvalitet zraka Aleksandra Kneževića. Male peći i saobraćaj glavni su uzroci zagađenosti, a mjere koje se poduzimaju su pasivne, smatra Knežević.

“Sarajevu i ostalim gradovima kod nas trebaju aktivne mjere, mjere koje će smanjiti emisije, koje će smanjiti zagađivanje sa nekim sredstvima, koji se mogu da podnesu, a za to treba politička volja i treba određena organizacija. I u našim gradovima nemamo organizaciju koja zna da odgovori na pitanje npr. ukoliko smanjimo zagađivanje zraka iz sobnih peći na jednom dijelu grada Sarajeva, koliko će se smanjiti zagađenost u drugim dijelovima grada”, ističe stručnjak.

Da predviđene interventne mjere za smanjenje zagađenosti zraka nemaju učinka smatraju u Udruženju “Eko akcija”.

“Čak i u Novogodišnjoj noći zagađenje je bilo na najgorem, najvišem razredu kada je ono opasno po zdravlje. Desetine hiljada građana bilo je na ulicama, ne znajući, jer im vlasti ništa rekle nisu. Imali smo upozorenje proglašavano par puta, gdje bi trebale biti uvođene restrikcije za saobraćaj. Ovi niži Euro razredi isključuju, vi nemate policije na ulicama. Jednostavno mjera je na papiru, svi znaju da je na papiru i građani jedino što mogu da urade jeste da prate podatke, ima puno izvora i kad god su u prilici da pobjegnu iz grada, jer to je jedina učinkovita mjera”, navodi Anes Podić.

Ograničiti saobraćaj u Sarajevu mjera je, koja je prema mišljenju stručnjaka, potrebna tokom cijele godine.

“Jednostavno neke dijelove grada ne treba dozvoliti toliko saobraćaja. Vi van Ljubljane imate mogućnost da parkirate automobil, da dobijete besplatnu kartu da uđete u grad, a kod nas se prave garaže u centru i starom gradu, što znači dođi, vozaj se, napravi nekoliko krugova, pa se negdje parkiraj”, kaže Knežević.

A tokom trajanja epizode “Upozorenje” između ostalog u gradskoj zoni “A” zabranjen je saobraćaj za automobile i teretna vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju. Saobraćaj je zabranjen za teretna motorna vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone na glavnom gradskom pravcu od Baščaršije do Nedžarića. Upraviteljima cesta naložena je primjena „mokrog postupka“ za zimsko održavanje, a sva postrojenja za grijanje preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja moraju smanjiti temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno 3º Celzija. Potrebno je pojačati i inspekciju. Uprkos apelu za smanjeni boravak i kretanje, građani u šetnji gradskim ulicama.

U kantonalnom operativnom centru civilne zaštite, kao i u službi eko telefon danas nije bilo prijavljenih nedozvoljenih postupanja koja bi doprinosila zagađenosti zraka. Meterolozi i za naredne dane predviđaju stabilno vrijeme bez padavina i sa slabim vjetrom. A zbog niskih temperatura i magle za danas i sutra upaljen je i žuti meteoalarm u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad