Zašto su poskupjele cigarete u BiH

Vijesti 03. jan 202008:47 > 08:57
N1

O poskupljenjima i životnom standardu u Novom danu govorili su Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH i Muamer Halilbasić, član Katedre za ekonomsku teoriju i politiku Ekonomskog fakulteta i direktor Ekonomskog instituta Sarajevo, Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH te Marin Bago iz Udruženja za unapređenje kvaliteta života “Fortuna”.

Od 1. januara 2020. poskupjele su cigarete u Bosni i Hercegovini, a od 10. januara se očekuju nova poskupljenja.

Kada je u pitanju poskupljenje cijena cigareta, ove godine se to dešava u određenom intervalu. Određene vrste cigareta su skuplje od početka 2020. godine, a novo poskupljenje nas očekuje od 10. januara, a nakon toga uslijedit će još jedno poskupljenje pojedinih vrsta cigareta od 20. januara 2020. Prema kalkulacijama maloprodajnih cijena koje su prema UIO dostavili veliki proizvođači i distributeri cigareta, cigarete će na samom startu ove Nove godine biti skuplje 10 do 30 feninga po paklici, u ovisnosti od vrste cigareta“, komentarisao je Kovačević te dodao:

Kada je u pitanje oporezivanje akcizom duhana, cijela procedura usklađivanja ovih propisa sa legislativom EU započela je 2009. godine. Za 2020. godinu Upravni odbor je donio odluku o specifičnoj i minimalnoj akcizi na duvan i duvanske prerađevine. Kad je u pitanju specifična akciza, ona je ostala na nivou 2019. godine, dakle 1,65 feninga po paklici i to nije bio razlog za poskupljenje. Međutim, kad se radi o formiranju cijena, to je slobodno na tržištu BiH i veliki distributeri mogu bilo kada u toku godine dići cijenu cigareta s tim da u tu cijenu mora biti ugrađena važeća akciza i pripadajući PDV“.

Na pitanje zašto su povećane cijena cigareta, Kovačević je rekao da kada se 2009. godine počelo sa procesom usklađivanja oporezivanja akcizom duhana u BiH sa legislativom EU, svake godine se donosila posebna odluka o akcizama na cigarete i ta odluka je predviđala da se akciza povećava.

Ono što se desilo za 2020. godinu je činjenica da je specifična akciza ostala na nivou 2019. i po toj odluci nije bilo posebne potrebe da se diže cijena cigareta, ali jednostavno samo formiranje maloprodajnih cijena na tržištu BiH je slobodno i veliki proizvođači i distributeri mogu dići cijene cigareta bilo kad u toku godine. Na početku usklađivanja ove legislative imali smo da se cijena cigareta dizala samo na početku godine, međutim kako su godine prolazile, cijena se dizala i 2 do 3 puta u toku godine. Sama ispravnost kad je u pitanju plaćanje akciza na cigarete jeste da svi koji plasiraju na tržište BiH cigarete, moraju platiti važeću akcizu po paklici cigareta“, komentarisao je Kovačević.

Uskoro donosimo video cijelog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad