Božović bez preporuke, stižu reakcije i najave ''trgovine imenovanjima''

Vijesti 03. jan 202013:33 > 13:48
N1

Nakon što je Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za pripremu izbora Vijeća ministara BiH razmatrala podobnost i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, novinarima su se između ostalih obratili članovi komisije Nenad Nešić i Saša Magazinović.

Magazinović je novinarima rekao kako smatra da Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice, nije pokazao znanje u oblasti u kojoj se kandidovao.

Ja sam tri pitanja postavio, a jedno je vezano za njegovu ličnost, dok se dva pitanja koja sam postavio tiču njegovog stava o LGBTI populaciji i njegov stav i namjere o tome šta misli uraditi za djecu rođenu zbog rata, gdje je pokazao elementarno neznanje, što su za mene bili razlozi da glasam protiv. Šta su bili razlozi drugim kolegama ne znam, ali ovo očito ima političku pozadinu koja mene nije rukovodila pri glasanju“, kazao je Magazinović te je istakao kako smatra da će već sutra uslijediti trgovanje oko ovog imenovanja.

Na pitanje za komentar u vezi sa izjavom predsjedničkog kandidata u Hrvatskoj Zorana Milanovića u kojoj kaže da su “džihadisti u BiH realnost”, Magazinović je kazao: “Mene više ne iznenađuje niko u regiji ko u svrhu svoje političke promidžbe ili dodvoravanja bilo kojim glasačima koristi Bosnu i Hercegovinu i za to sam i predlagao da Parlament BiH uputi jasnu poruku susjednim državama da mi nismo ničija moneta za potkusurivanje niti smo maloljetno dijete o kojima oni trebaju skrbiti. Neka se bave svojim problemima kojih imaju nažalost kao i mi“.

Rekao je i da smatra kako ovu Komisiju ne treba jer da nije Komisije za imenovanje, “ne bismo znali da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH spreman prikriti od javnosti to da je bio osuđen”, kako je naglasio.

“Također, ne bismo imali priliku vidjeti kandidate koji nemaju pojma o onome što treba sutra da rade i neki od nas bi živjeli u nadi da ćemo u sastavu Vijeća ministara BiH imati ljude koji su kapacitirani da rade svoj posao”, poručio je Magazinović.

Novinarima se obratio i Nenad Nešić, član Komisije za imenovanje (DNS).

Na pitanje kako mu se na sjednici spočitavalo kako je on Božovićev advokat, Nešić je istakao: “Ja nisam ničiji advokat niti se bavim advokaturom. Morao sam da reagujem na sjednici Komisije u želji da vratim rad Komisije u okvire koji su predviđeni a ne da neko na sjednici Komisije glumi NSRS, Parlament BiH ili ko zna šta, odnosno pokušava napraviti cirkus te dobiti pažnju na osnovu tog cirkusa a ne poznaje elementarna znanja šta je to iz nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Koliko sam ja upoznat, površno doduše, u nadležnsoti navedenog ministarstva nisu migranti, a neko je ovdje htio na osnovu migranata dobiti političke poene i da osudi čovjeka koji nije ni preuzeo još dužnost. Samim time ne može ni reći šta će da uradi dok se ne upozna sa stvarnim stanjem na terenu. Migracije su pitanje za cijeli Savjet ministara“.

Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Savjeta ministara danas nije dala preporuku za potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu četiri člana komisije su bila za davanje preporuke, četiri protiv i dva uzdržana. Mišljenje komisije nije obavezujuće za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad