Ima li Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara svoju svrhu?

Vijesti 03. jan 202017:47 > 17:58
N1

Četiri za, četiri protiv, dva suzdržana, epilog je glasovanja o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, a nakon sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara. Konačnu odluku pak donijet će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, budući da ovo mišljenje nije obvezujuće. SDA traži dodatne razgovore i konsultacije, neki pak traže ukidanje ove Komisije, jer kažu njeno postojanje nema svrhu.

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine poželjeli su sretnu novu godinu predstavnicima medija, ali i međusobno jedni drugima.

Mlađen Božović je dobio novogodišnje čestitke, ali ne i odobrenje za imenovanje na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Upravo se ovaj kadar DNS-a našao nasuprot članova Komisije. Neizostavno pitanje bilo je i ono koje se odnosi na kaznenu prijavu, te sudske procese koji su se vodili protiv njega.

“Što se tiče toga pitanja oko moje podobnosti, mene je SIPA dobro ispretresala , ja vjerujem u institucije koje su učinile taj posao i vjerujem u domaće institucije koje su uradile taj posao”, kazao je Božović.

A koji će biti njegov posao i zadaci, te što i misli uraditi za vrijeme trajanja mandata, zanimalo je tek pojedine članove Komisije.

Upitan o stavu prea LGBT zajednici, Božović je odgovorio:

“Ponašat ćemo se  skladu s našim okruženjem, vidjeti standarde okruženja i tako se i ponašati”.

Kako će ponašati i po pitanju statusa djece u ratu, migrantske krize, bila su samo neka od pitanja. Da li zbog njih ili odgovora koji su uslijedili, sjednica je potom postala burna.

Nakon skoro sat vremena, uslijedilo je glasanje.

Od 10 prisutnih članova Komisije, za su glasali HDZ, PDA, DNS i SP, protiv su pak glasali SDP, NS, A-SDA te PDP, dok su suzdržani bili SDA i SBB.

Potrebne su dodatne konsultacije o niz pitanja vezanih za ovo imenovanje, tu ima i nekih elemenata stranačkih dogovora, o principu imenovanja ministra za ljudska prava izbjeglice i u ovom trenutku mogu samo reći da su potrebne dodatne, međustranačke konsultacije i to je sve”, kazao je Halid Genjac, SDA.

Inače, donesena odluka Komiisje o Mlađenu Božoviću nije obvezujuća za Zastupnički dom koji bi se na narednoj sjednici trebao izjasniti o ovom imenovanju. Sjednica je najavljena za 16. siječnja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad