Završna debata kandidata: Ko će im biti partner za razgovore u BiH?

Vijesti 03. jan 202022:37 > 22:42
Nova TV/Screenshot

Kandidati za predsjednika Hrvatske Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović održali su završnu debatu na Novoj TV pred drugi krug izbora koji će se održati u nedjelju, kojom prilikom su govorili i o Bosni i Hercegovini.

Upitana ko je njen partner za pregovore i razgovore u BiH kad su u pitanju Hrvati – član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić ili Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH – Grabar-Kitarović je kazala da bi njen partner trebalo biti Predsjedništvo BiH.

“Obzirom da držim da je Komšić izabran legalno, ali nelegitimino, tj. ne glasovima hrvatskog naroda, nego jednog drugog naroda. Sve dok Hrvati u BiH ne priznaju člana Predsjedništva kao svog legitimnog zastupnika, ja zapravo nemam partnera za razgovore na toj visokoj razini. A o pitanjima položaja Hrvata treba razgovarati sa svim Hrvatima i to i činim kroz razgovore i sa vjerskim zajednicama i sa pojednicima, raznim udrugama, jer nam je u interesu stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i konstitutivna jednakopravnost hrvatskog naroda”, kazala je.

Milanović je kazao da će razgovarati sa svima u BiH.

“Potpuno svjestan manjka legitimiteta Komšića. Tu je Milorad Dodik, tu je Republika Srpska koja je takva kakva je. Ona je činjenica, uz sve moje rezerve koje postoje. Tu su i Bošnjaci koji su brojčano najveći politički korpus u BiH. Tu su i Hrvati. Hrvat sam, hrvatski predsjednik i moraću o tome jako brinuti. To su sve stvari o kojima treba voditi računa, to je jako delikatna situacija i rješenja prkeo noći nema i neće ga biti. Komšića poznajem godinama, ali ne zanosim se iluzijom da je stvari moguće riješiti preko noći. Ukazivaću na probleme, ali neću se ponašati onako kako se ponašala hrvatska vlast kad je praktični smijenila veleposlanika, zato što je išao u Banjaluku na obilježavanje Dana RS. Samo po sebi neobično, ali to isto radi Čović, koji je predsjednik HDZ-a i vodeći političar hrvatske komponente u BiH i to je potpuno normalno”, kazao je Milanović.

Grabar-Kitarović je istala da je hrvatski veleposlanik u službi države RH, dok je Čović stranački čovjek.

“Kad je riječ o BiH, valja razgovarati i sa ostala dva naroda i ostalima, a posebno sa Evropskom unijom jer držim da BiH treba staviti na drukčiji kolosijek i ubrzati njen put prema EU kako bi se stabilizirala”, dodala je.

Podsjećamo, u nedjelju će se održati drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Hrvatski državljani u BiH moći će glasati na 44 biračka mjesta, od kojih je najveći broj, njih 19, smješteno u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad