Dvije prosječne plate nisu dovoljne za četveročlanu porodicu

Vijesti 04. jan. 202017:35 > 17:43
Podijeli:
Izvor: N1

Pored evidentnih poskupljenja duhana i duhanskih proizvoda, nema značajnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica poručuju stručnjaci. Pojašnjavaju, dosadašnji rast cijena, pratio je rast plata. U Udruženjima potrošača, ali i Sindikatima u BiH kažu u ekonomskim pokazateljima nema ništa pozitivno. U 2020. godinu ušli smo sa potrošačkom korpom od skoro 2.000 KM, dvije prosječne nisu dovoljne da se plati sve što je potrebno četvoročlanoj porodici.

Ulaskom u 2020. godinu poskupile su određene vrste cigareta. Nova poskupljenja duvanskih proizvoda najavljuju se za 10. i 20. januar.

“Cigarete će na samom startu ove nove 2020. godine biti skuplje 10 do 30 feninga po paklici u ovisnosti od vrste cigareta i proizvođača”, kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Jedna od prvih najava novoizabranog predsjedavajućeg Savjeta Ministara Zorana Tegeltije je i povećanje PDV-a.

Iz Udruženja potrošača upozoravaju da su izdaci građana već enormni. Podsjećaju osim što se izdvaja novac na PDV, ali i na akcize za duhanske proizvode, do sada se nisu vidjeli rezultati povečanja akcize za gorivo.

“Dajemo taj novac na izvolite našim političkim gazdama koji ga rasporede kako žele. U BiH ima novca ali nema rezultata. BiH stoji godinama, troši novac dovoljan za njen razvoj, a građani se ne informiraju o svojim pravima, građani i ne znaju ni što plaćaju ni kome ni zašto”, kazao je Marin Bago, UG Natura.

No ono što najviše brine građane je rast cijena hrane. Sindikat procjenjuje da se na prehranu odnosi 41 posto ukupnih troškova prosječne porodice.

A građani su različitog mišljenja, jedni kažu ono što nije poskupilo smanjila mu se gramaža. Drugi pak kažu ne vide značajne promjene u cijenama prehrambenih proizvoda.

N1: Na čemu vi najviše primjetite?
“Na hrani najviše. I ne najave, a cijene sve više rastu i rastu.”
“Uglavnom se dešava da neki proizvodi poskupe, pa onda objave da su pojeftinili, pa snize cijene, ali to je sve u par feninga tako da nema velike razlike.”
“Vidimo da ima nekih poskupljenja, ali onako to nekako nađemo, negdje ovo, negdje ono, iskombinujemo i onda, na koncu kupimo.”

I dok građani ekonomsku računicu traže na akcijama i rasprodajama ekonomisti poručuju, pokazatelji su pozitivni.

“Došlo je do najveće korekcije cijena što se tiče duvana i duvanskih proizvoda, u prosjeku nekih sedam posto, najamnine su povećanje za nekih 2 posto, hrana za 1,8 posto, međutim istovremeno je došlo do povećanja plate od 4,8 posto i penzije od 4,4 posto”, kazao je Goran Miraščić, ekonomista.

“Mi zaista imamo situaciju da je prosjećna plata veća za 5 posto u odnosu na ono što smo imali u 2018. godini,a opšti nivo cijena je ispod 1 posto povećan. Tako da nema osnova da kažemo da nam je gore nego prošle godine”, kazao je Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Iz Sindikata u BiH godinama unazad upozoravaju da plate ne prate rast troškova sindikalne korpe. Godinama unazad dvije prosječne plate ne mogu podmiriti sve troškove četveročlane porodice koji su dosegli 2.000 KM mjesečno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad